Kdo stál za převratem v ČSSR? Prý StB, a Čalfa s komunisty dělali pro Havla

Praha - Listopadu 1989 přinesl kromě pádu komunistického režimu i velké množství změn, které v tehdejším Československu nastaly. Podle předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si ale žádný člověk nepřál takový kapitalismus, jaký nastartovala devadesátá léta.

Podle někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše listopad 1989 zinscenovala StB. Uvedl to v rozhovoru pro Reflex s tím, že "disidenti – Havlové, Vondrové - na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc. A stejně se museli opírat o komunisty. Bez M. Čalfy by prý nebyli schopní nadiktovat ani jedno vládní usnesení a Čalfa zastrašoval poslance, aby zvolili V. Havla prezidentem," cituje Okamura Jakešova slova.

"Myslím, že je fakt, že na převratu pracovali agenti StB, stejně jako to, že Čalfa a další komunisté pracovali pro Václava Havla," dodává k tomu na sociální síti Okamura.

Podotýká ale, že kromě této fronty tu byly miliony nespokojených lidí, kteří chtěli změnu a kteří byli zneužiti. "Dobré je připomenout, že si žádný normální člověk nepřál loupežný kapitalismus tak, jak ho nastartovala devadesátá léta," dodal Okamura.

Pod jeho příspěvkem okamžitě odstartovala vášnivá diskuze plná názorů na tehdejší události. "Ten loupeživý kapitalismus nenastartovala devadesátá léta, nýbrž p. Havel a p. Klaus," rozjel se jeden z diskutujících.

"Nebyl politický vězeň jako politický vězeň. Zatím co mnozí trpěli a umírali v uranových dolech, tak Havel byl v kriminále jako na dovolené - měl vše, na co si vzpomněl. Proč asi...?" udeřil další diskutér.

"Je zajímavé, jak jedna z nejbohatších pražských a možná i českých rodin převzala moc ve státu a pan Havel byl prezentován jako jeden "z lidu"," píše se v dalším komentáři.

"Ted už je asi zbytečné ptát se, kdo stál za převratem. Havel už nepromluví a mafie ve vládě má podplacenou justici. Myslím si a to je moje úvaha, že tohle perpetum dalších 40 let " s nadsázkou" nikdo nezastaví. U vlád se budou do nekonečna střídat pouze ODS a ČSSD. Smutné, že to po revoluci dopadlo vše úplně opačně, než proč tam ti lidé stáli..." podotkl další diskutující.

"Osobně si myslím, že to bylo jen specifické divadelní představení. Celkem dobře zahrané, vždyť spousta aktérů byli herci, zpěváci a další lidi z branže. Nevím, jak moc tomu kdo z nich věřil ve skutečnosti, ale podali dobrý výkon a lidé jim tleskali. Ale že by byli ve skutečnosti režiséry oni a nebo lid, tomu snad může s odstupem času věřit jen mimořádně slaboduchý jedinec," stojí v dalším komentáři.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Václav Havel Listopad 1989

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy