Vítězí levicové tendence, stěžuje si Fiala

Praha - Předseda ODS Petr Fiala do určité míry souhlasí s bývalým prezidentem Václavem Klausem v tom, že jeho strana měla v posledních letech nejistý program. V rozhovoru pro týden řekl, že má sám ambice to změnit, stejně jako posílit ODS a udělat z ní vlivnou velkou stranu.

Ve své nové knize kritizuje Václav Klaus ODS a jiné politické strany za rezignaci na jasný program. "Politika ODS v určité chvíli přestala být poměřována hodnotami a principy pravicové, konzervativní a liberální politiky, a přestala být voličům srozumitelná. A co hůř, kroky vlády členské základně a voličům nikdo srozumitelně nevysvětlil," říká Fiala.

Otázka idejí a programu je podle něj pro strany klíčová. Tradiční strany jsou prý potřeba, Fiala je vidí jako záruku demokratických pravidel politické hry.

Nějakou dobu prý ODS opravdu byla odkloněna od svých programových základů a bylo složité vysvětlit, jak se k programu strany vztahuje konkrétní politika. Fiala se ale prý pokouší o nápravu.

"Celé mé dosavadní působení v čele ODS je ve znamení snahy - věřím, že viditelné - aby ODS měla jasně definované ideové pozice a program. Takže dnes to pravda není," říká.

Jeho ambice jsou zaměřeny na posílení vlivu ODS, kterou vidí jako obranu proti ohrožení demokratického systému. "Mám pocit, že se země ubírá špatným směrem, a že je ohrožen demokratický systém, jak ho známe. Je čas s tím něco udělat. Je potřeba silné ODS, která bude ovlivňovat politiku v této zemi," vysvětluje.

O hrozbě pro demokracii mluvil Fiala již několikrát. "Vadí mi, že vítězí levicové tendence, že se stát vyvíjí k sešněrovanosti, v zemi se k moci dostávají oligarchové. Vláda, místo aby sebevědomě reprezentovala zemi, poklonkuje východním autoritářským režimům nebo slepě přebírá z Bruselu vše bez ohledu na národní zájmy," dodává.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy