Sobotka dostal na frak. Má mlčet a být rád, že ho někde přijmou

Praha - Premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše zahraniční politika nezajímá, nebezpečí a ohrožení České republiky nevidí. Tvrdí to předseda ODS Petr Fiala s tím, že stav naší zahraniční politiky není chyba bývalého ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka, ale premiéra.

Premiér Sobotka je podle Fialy "okouzlen USA a tím, že ho vůbec někdo přijal, se rychle přihlásil k tradici české zahraniční politiky včetně jejího lidskoprávního rozměru a jal se přes média nabádat ty, kteří mu jeho novou pozici kazí, což je vedle nedostižného Miloše Zemana první náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák," tvrdí na svém blogu.

Sobotka podle něj není není slabý politik, jak se z něj snaží Zeman a Babiš za udělat, ukázal prý ale nepochopitelnou politickou nevyspělost a slabost v situaci, kterou svět bedlivě sleduje. "Problém ale není ve slabosti premiéra, který měl mlčet a po návratu nechat Petra Druláka odvolat, ale v něčem mnohem horším. Premiér Sobotka totiž žádnou koncepci zahraniční politiky nemá, nerozumí jí a neudělal nic proto, aby se vláda zahraniční politice opravdu věnovala," udeřil Fiala.

"Vyjádření premiéra v zahraničněpolitických záležitostech jdou ode zdi ke zdi a pozoruhodně se vždy blíží pozici toho, s kým zrovna mluví. Je schopen klidně prohlásit, že sankce vůči Rusku nejsou účinné, dříve než účinné být mohly (a ony účinné jsou), protože to od něj chtěli slyšet někteří „kapitáni" našeho průmyslu," tvrdí lídr ODS.

Domnívá se, že premiéra Sobotku a vicepremiéra Babiše, dvě klíčové postavy vlády, zahraniční politika nezajímá, nebezpečí a ohrožení České republiky nevidí, a proto se tomu vláda nevěnuje. "Ministr obrany hraje jednu ze svých dalších rolí přijatelně, ale bez nasazení a scénář zná jen do příštího dílu. Ministr zahraničí má svého prvního náměstka Druláka. Zde jsme u jádra problému," popisuje na blogu na aktualne.cz Fiala.

Dodává, že bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Drulák jako jediný z vládních představitelů nějakou jasnou koncepci české zahraniční politiky má. Své práci podle lídra ODS rozumí a ví, co dělá, a protože nemá v politicích žádné protihráče, začíná otáčet naši zahraniční politiku svým levicovým směrem. 

"Stav naší zahraniční politiky není chyba Petra Druláka. Má koncepci, byť zcela špatnou a pomýlenou, otevřeně ji říká a využívá prostor prázdnoty, který je nad ním, ve vládní politice. Problém je u premiéra," dodal Fiala.

"Česká republika si nemůže v těchto časech dovolit změnu zahraniční politiky. Pokud ji vláda chce měnit, ať novou zahraniční politiku jasně představí ústy svého předsedy, podrobí ji veřejné diskusi a na základě širšího konsenzu teprve jedná. Vše ostatní nás ohrožuje. Bude-li z Hradu uskutečňovat zahraniční politiku levicový reformátor šedesátých let a z Černínského paláce postmoderní levicový ideolog a mezitím bude tápající vláda, dočkáme se špatných konců," varuje lídr ODS.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy