Obstrukce Úsvitu nevyšly, energetická novela prošla do závěrečného čtení

Praha - Poslanci dnes pustili do závěrečného čtení vládní novelu energetického zákona. Ještě jednou se nad ní ale sejde hospodářský výbor, aby posoudil všechny pozměňovací návrhy. Těch je zhruba 350.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by údajně naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Sněmovna začala o předloze ve druhém čtení jednat v úterý, jednání ale přerušila, protože klub poslanců Úsvitu si vyžádal dvouhodinovou přestávku na poradu. Dnešní rozprava se opět nesla ve znamení rozsáhlé kritiky a projevů poslanců z klubu Úsvitu. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) i jeho stranický kolega a zpravodaj Milan Urban předlohu naopak hájili.

Úsvit neúspěšně navrhoval přerušit projednávání do doby, než se ho bude moci zúčastnit předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Regulační úřad návrh zákona už delší dobu kritizuje. Tvrdí například, že není možné spočítat jeho dopady.

"Dopady vyčíslujeme jak celého zákona, tak jednotlivých pozměňovacích návrhů," řekl Mládek novinářům. Novela vyvolá dopad zhruba pěti miliard korun na státní rozpočet, naproti tomu nebude mít dopad na domácnosti, uvedl. "Jsou tam samozřejmě možné určité dopady, které jsou mimo jiné paradoxně dány tím, že ERÚ bude vybírat více peněz na svoji činnost," řekl.

Poslanci Úsvitu varovali před růstem cen i destabilizací ERÚ. Poukazovali i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren. Vyjadřovali obavy, aby se podobná situace neopakovala. Mládek považuje přístup Úsvitu za obstrukci. Kritiku zákona odmítl. K počtu pozměňovacích návrhů, kterých se ve Sněmovně sešlo asi 350, podotkl, že v roce 1999 se jich ke stejnému zákonu sešlo 1400.

Podle tiskové zprávy Úsvitu mezi největší problémy novely patří návrh, který má umožnit formální rozdělování velkých fotovoltaických elektráren, které si tak budou moci uplatnit osvobození od solárních odvodů, to může celkově stát až 35 miliard Kč. Dále zapsání věcných břemen do katastru pod energetickými sítěmi, které může zdražit ceny plynu až o 20 % a cenu elektřiny v podstatě nevyčíslené dopady na ceny elektřiny.

Úsvitu vadí možné rozbití kontrolní funkce ERU, která v podstatě nebude moci vykonávat funkční výkon svých kompetencí, stát se dobrovolně vzdává kontroly nad energetikou a velkými energetickými firmami, miliardovým firmám se bude moci udělit jen pokuta, nikdo jim ale nesebere licenci.

A v neposlední řadě "otevření pole pro energetické šmejdy, protože z důvodů nové legislativy se bude muset měnit na 5 milionů smluv o dodávkách energií a to všechno za situace, kdy nejsou k ničemu spočítány dopady."

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie Energetika Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy