Konvoj tu nechceme: Vznikla další petice a založila ji...

Praha - Komunistická strana Čech a Moravy se přidala k odpůrcům amerického konvoje, který pod označením Dragoon Ride projede za pár dní Českou republikou. Vytvořila k tomu vlastní petici.

Již dříve jsme vás informovali o petici "Americkou armádu na našem území nechceme!", kterou prostřednictvím serveru petice24.cz založili nespokojení občané na začátku března. Petice velmi rychle nasbírala více než 10 tisíc podpisů, pak ale upadla v zapomnění. Během posledního týdne se k ní připojilo už pouze zhruba tisíc lidí a za více než měsíc od svého vzniku má na kontě necelých dvanáct a půl tisíce podpisů.

"Nechceme žádné americké vojáky na území České republiky! Nenecháme se Spojenými státy zatáhnout do III. světové války! Nepustíme je do naší republiky! Měli jsme na našem území ruskou (respektive sovětskou) armádu 20 let a již nikdy více cizí vojska!" píší autoři petice.

K podobné akci přistoupila i Komunistická strana Čech a Moravy, která se ale rozhodla pojmout ji obsáhleji. Petice se začala šířit na webových stránkách, sociálních sítích i prostřednictvím dalších nosičů a je určená Vládě České republiky a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Petiční výbor v ní vyzývá k projevení nesouhlasu s přítomností amerických vojáků na českém území či umístěním jakýchkoliv cizích vojenských základen.

Vypracování petice sice souvisí s citlivě vnímaným průjezdem konvoje vojenské techniky americké armády, zabývá se ale celou událostí v širším měřítku. „Chceme, aby evropská bezpečnost byla budována jako celoevropská obranná platforma, aby se nepodřizovala zájmům cizích velmocí," uvádí text.

Podle předsedy ÚV KSČM Filipa Vojtěcha KSČM podporuje všechny iniciativy, které dávají občanům prostor vyjádřit se proti přítomnosti cizích vojsk a umístění jakýchkoli cizích vojenských základen na našem území. „Je dobře, že existuje více petičních výborů, což umožňuje pohled na celou situaci z různých úhlů a zapojení širšího občanského spektra. KSČM vyzývá občany, aby svým aktivním přístupem - účastí u petičních stánků, na demonstracích či prvomájových akcích – projevili svůj nesouhlas se stávající politikou vměšování se do záležitostí suverénních států a podpořili mírové snahy, které naše strana prosazuje dlouhodobě," uvedl.

"Odmítáme jakékoli aktivity NATO, v rámci kterých si tato organizace přisvojuje právo používat ozbrojené síly svých členských zemí k útokům na jiné suverénní státy bez rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Tyto aktivity v žádném případě nepřispívají ke zvýšení evropské ani světové bezpečnosti. Za nepřípustnou považujeme politiku vměšování se do záležitostí suverénních států, která je mnohdy ještě doprovázena otevřenou vojenskou agresí," píše se dále v petici, která je k nalezení na webových stránkách strany.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

Netanjahu řekl, jak je to s izraelským návrhem trvalého příměří v Gaze

V Pásmu Gazy nebude trvalé příměří, dokud nebude zničeno teroristické hnutí Hamás, uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Reagoval tak na slova amerického prezidenta Joea Bidena, který v pátek oznámil, že Izrael předložil hnutí návrh na úplné příměří v Gaze. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy