Budeme se více soustředit na své příznivce, hlásí ODS

Praha – Občanští demokraté se na konci května sejdou, aby diskutovali o hlavních bodech své politiky. Strana také chce, vytvořit prostor pro svoje příznivce, kteří by se chtěli nějakým způsobem do dění kolem ODS zapojit.

Strana se chce zaměřit na své příznivce, kteří do ODS nechtějí vstoupit. Získat by tam měli status pozorovatele a mohli by se tak zapojit do aktivit strany. Je to jedna ze změn, kterou chtějí občanští demokraté schválit na kongresu 30. května.

„Je to kongres, na kterém chceme především ukázat hlavní body naší politiky. Chceme o ní diskutovat, ukázat alternativu k tomu, co tady zavádí Sobotkova vláda," uvedl Fiala. Jeho stana navíc plánuje představit alternativní program, který by vedl ke snížení nebo dokonce zrušení některých daní a ke snížení byrokracie. Strana tak chce podle Fialy ukázat, že má jasné představy o svém dalším směřování.

Dalším důležitým tématem kongresu bude kvůli bezpečnostním hrozbám současných válečných konfliktů a imigrantům i zahraniční politika.

Programové prohlášení strany se na kongresu zřejmě nezmění, stranické stanovy by ale mohly. „Je to jedno z vnitropolitických témat kongresu," poznamenal Fiala. ODS se chce více otevřít, bude se proto jednat o nových principech přijímání členů. Občanští demokraté mají mimo jiné v plánu ustanovit institut pozorovatele.

„Chceme vytvořit prostor pro lidi, kteří sympatizují s ODS. Sdílí naše představy o společnosti, dokonce chtějí být aktivní. Chtějí nám třeba pomáhat, zajímá je dění v ODS, ale z různých důvodů nechtějí být přímo členy politických stran, což je tendence, která se objevuje nejenom v České republice," popisuje předseda ODS.

Příznivci strany se budou moc zaregistrovat jako pozorovatelé. Budou dostávat i informace zevnitř ODS. Budou se také moct podílet na akcích strany, ale nebudou přímo členy strany.

Na květnový kongres byli stejně jako na ten minulý pozváni všichni členové strany. Pokud se budou chtít akce v areálu Fora Karlín zúčastnit, musí zaplatit poplatek, ten se oproti minulému sjezdu zvýšil z 500 na 1500 korun.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy