Jít Paumerovi na pohřeb? Pravice chce - levice v žádném případě!

Praha - Představitelé především pravicových stran se chystají uctít památku "třetího Mašína" Milana Paumera, který ve čtvrtek zemřel ve věku 79 let. Naopak socialisté a komunisté jeho činy neuznávají a na pohřeb 4. srpna v Poděbradech se nechystají.

Pohřbu se určitě nezúčastní komunisté. Podle poslance Jiřího Dolejše se činy Milana Paumera a bratří Mašínů nemají heroizovat. "Právo na odpor má své hranice," komentoval útěk Paumera do Západního Berlína, při kterém zahynuli i civilisté. "Zabíjení nevinných je neomluvitelné," dodal s tím, že se mu nelíbí ani to, že Paumer dostal premiérskou medaili od Mirka Topolánka (ODS).

"Paumera pokládám za zločince, a na tom nezmění ani to, že zemřel. Jeho oběti se tak vysokého věku jako on nedožily," vyjádřila se poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

S činy bratří Mašínů nesouhlasí ani socialisté. "Útěk za svobodou za cenu lidských životů nepovažuji za hrdinství. Během svého pobytu v cizině nepatřili k těm, kteří by podporovali politickou opozici. Starali se sami o sebe. Mám jiné hrdiny, například Jana Patočku," sdělil předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) s tím, že k Paumerovi ani nemá žádný osobní vztah.

Opačný názor zastávají občanští demokraté, například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Nemyslí si však, že smrt "třetího Mašína" změní pohled české společnosti na činy a postoje. „Odpůrci komunistické totality a její sympatizanti se nikdy nemůžou shodnout v pohledu na tuto etapu naší historie," poznamenala Němcová.

Pokud to půjde, pohřbu se chce zúčastnit i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), zabránit by mu mohly pouze "logistické problémy nebo kdyby ho tam někdo nechtěl," řekl Mediafaxu. "Paumer pro mě byl hrdina a měl jsem ho i s bratry Mašíny v úctě," prohlásil.

"Osobně jsem jej znal a Senát opakovaně navrhuje skupinu Mašínů na vyznamenání a já to podporuji," konstatoval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s tím, že lidských obětí lituje, ale je nutné brát v úvahu, že tehdy byla studená válka. "Byla to válka se všemi jevy a komunismus byl vždy diktaturou," podotkl. Dodal, že pohřbu se zúčastní, pokud mu to dovolí program.

"Divím se všem, kteří mají nutkání dnes vynášet definitivní ortely nad skupinou bratří Mašínů a požadovat jejich celonárodní prohlášení za hrdiny a mučedníky nebo vrahy," podotkl Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause. Podle něj je jejich čin sporný a sporným zůstane, diskusi se nikdy nepodaří uzavřít. "Jen ať ta diskuse probíhá dál, ale pokud možno méně manifestačně a s větším pochopením pro kontext doby," řekl Jakl.

Milan Paumer zemřel 22. července po těžké nemoci v Praze. Za války se jako dítě přátelil s Josefem a Ctiradem Mašíny, s nimiž po únorovém převratu založil protikomunistickou odbojovou skupinu. Impulsem k vystoupení proti režimu byly represe a zavírání lidí z politických důvodů. V roce 1953 se rozhodli uprchnout do Západního Berlína. Pronásledovaly je tisíce policistů a vojáků v Československu i východním Německu. Pětice se na útěk vyzbrojila a neváhala zbraně použít. Kromě členů ozbrojených složek však Mašínovi mají na svědomí i život pokladníka, což je na jejich akci nejkontroverznější. Jejich kritici je označují za zločince, protože zabíjeli i civilisty. Mašínovi a Paumer tvrdili, že byla válka a oni se bránili se zbraní v ruce, navíc dva členové skupiny byli dopadeni a popraveni. Mašíny se nebál obhajovat například bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS), který Mašíny a Paumera vyznamenal premiérskou medailí.

Milan Paumer bude mít pohřeb 4. srpna v Poděbradech.

Související

Muzeum totalitního režimu Valtice

Zemřel Vladimír Hradec (†88), "zbrojíř" odbojové skupiny bratří Mašínů

Ve věku 88 let ve čtvrtek zemřel Vladimír Hradec, který v 50. letech minulého století spolupracoval s protikomunistickou odbojovou skupinou bratří Mašínů. Do plánů skupiny zasvěcen nebyl a do jejích akcí se přímo nezapojoval, za ukrývání zbraní byl ale odsouzen do vězení, ve kterém strávil deset let. O Hradcově úmrtí dnes ČTK informoval jeho synovec Jiří Hradec. Poslední rozloučení bude 25. února v Mělníce.

Více souvisejících

bratři mašíni

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 54 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy