Sněmovna by kvůli Jurečkovi měla odsoudit kolektivizaci, tvrdí TOP 09

Praha - TOP 09 chce v září přimět Sněmovnu, aby odsoudila násilné ustavování zemědělských družstev za komunistického režimu.

Důvodem bylo logo ministerstva zemědělství na brožuře údajně chválící kolektivizaci. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že logo bylo použito neoprávněně a ministerstvo obsah brožury neznalo.

Publikace k 60. výročí založení JZD v Oprostovicích na Přerovsku líčí podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nejen jeho vznik tak, že "po druhé světové válce odcházeli mladí lidé z venkova pracovat do továren; proto na venkově ubývalo pracovních sil a rolníci museli si navzájem pomáhat, a tak vznikalo družstevnictví".

Kalousek toto líčení označil za "malou osvětimskou lež". Tvůrci publikace podle něho zamlčeli, že vznik družstev v 50. letech provázelo zabírání majetku sedlákům a jejich zavírání či vysídlení. Nikoli to, že by se staří rolníci dobrovolně vzdávali svých polí a dobytka. Jurečkovi vyčetl, že se oslav založení družstva zúčastnil. "Prostě je to Babišova neokomunistická agrobaronská klidná síla," prohlásil.

Ministr oponoval, že na místě odsoudil násilnou kolektivizaci českého venkova, která postihla i jeho rodinu. Poznamenal také, že jeho úřad se i na svém webu od publikace distancoval a že záštitu poskytl pouze na samotnou akci. "Na tu brožuru nedostane obecní úřad (v Oprostovicích) ani korunu," prohlásil Jurečka.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.
Miroslav Kalousek

Odpudivá propaganda. Kalousek odsoudil reakci europoslance Turka na atentát

Naprostá většina reakcí z Česka i ze světa především odsoudila sobotní atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jakékoliv násilí v politice. Nový český europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé) šel dál, za což si vysloužil ostrou kritiku například ze strany exministra financí Miroslava Kalouska. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

Babiš je s volbami spokojený, pochválil Havlíčka za kampaň. Fiala neúspěch omluvil decentralizovanou kampaní

Vládní strany v krajských volbách převážně utrpěly těžké porážky. Lídr nejsilnějšího hnutí ANO Andrej Babiš chce podle svých slov nechat hodnocení voleb na politolozích a komentátorech. Lídryně komunistů je z výsledků nadšená.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy