Ministerstvo financí zatím zastavilo přípravy evidence tržeb, potvrdil Sobotka

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dnes v České televizi uvedl, že ministerstvo financí zastavilo přípravy zavedení elektronické evidence tržeb. Soutěž podle něj nelze vypsat, když příslušný zákon není schválen. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom poslance z kontrolního výboru nedávno informoval, že finance už vynaložili skoro 200.000 korun za studii a 150.000 korun za vytvoření loga.

Rezort financí přípravu systému zastavil, podle Sobotky není ani dost dobře možné vypsat výběrové řízení, když není schválen příslušný zákon. „V tuto chvíli je to obezřetný a podle mého názoru správný postup," řekl Sobotka. Státní pokladna Centrum sdílených služeb bude na základě dohody s Generálním finančním ředitelstvím zajišťovat provoz informačního systému elektronické evidence.

Spuštění systému teď podle něj záleží na tom, kdy bude příslušná legislativa schválena. Babišův úřad už avizoval, že se posune očekávaný start evidence tržeb z původně plánovaného jara na polovinu příštího roku. Koalice se totiž dohodla na tom, že se prodlouží doba mezi platností a účinností zákona ze tří na sedm měsíců. Opozice také dala jasně najevo, že zákon o EET nenechá jen tak sněmovnou projít.

Právě jeden z největších kritiků připravovaného zákona, Miroslav Kalousek (TOP 09) o vynakládání peněz v tomto případě mluvil ve sněmovně. Upozorňoval na to, že jakékoli peníze z rozpočtu uvolněné na tento projekt budou zaplaceny bez opory ve schváleném zákonu. Úředník, který by takové peníze za projekt vyplatil, by se podle Kalouska vystavil riziku neoprávněného nakládání s rozpočtovými prostředky.

Celý projekt by podle Andreje Babiše měl stát podle něho 1,22 miliardy korun, přesné náklady budou známy až na základě výsledků soutěže.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy