Vláda rozhodla o prolomení limitů na Bílině, u ČSA platí dál

Praha/Ústí nad Labem – Kabinet Bohuslava Sobotky se dnes vydal na další výjezdní zasedání, pro cestu tentokrát zvolil vlak. S výjimkou vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ve speciálně připojeném vagonu debatovali všichni.

Během asi 70minutové cesty z Prahy do Ústí nad Labem jednala například o zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Na severu Čech pak ministři v čele s premiérem mluví především o prolomení těžebních limitů na dole Bílina.

Podle ministra financí Andreje Babiše by limit na tomto dole měl být nejméně 500 metrů od obcí, aby nebyly zhoršeny podmínky pro bydlení. Ještě v noci prý dostával maily s různými stanovisky k prolomení limitů. Hnutí ANO se podle informací ČTK klonilo k tomu, aby se limity prolomily na Bílině s tím, že uhlí bude využito v teplárnách.

Vláda nakonec rozhodla, že limity na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny. U lomu ČSA zůstávají limity v platnosti. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí.

„Je to spíše rozhodnutí o tom, že bude zahájen proces k povolení rozšíření těžby na dole Bílina. Jde o takové politicko-symbolické rozhodnutí," řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek. Těžba musí ještě projít schvalovacím procesem u ministerstva životního prostředí a báňského úřadu, který potrvá mnoho let.

Kabinet schválil variantu, kterou navrhl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Mimo jiné počítá s tím, že dojde k postupnému utlumení těžby na lomu ČSA Severní energetické podnikatele Jana Dienstla. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit. K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, které požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí.

„Byl to krok nesnadný, nicméně je bezpochyby krokem zodpovědným vzhledem k zájmu naší země a její energetické bezpečnosti v příštích desetiletích i zhruba k milionu šesti stům tisícům českých domácností, které jsou závislé na centrálních zdrojích vytápění z hnědého uhlí," uvedl dále Mládek. Dodal, že v případě nutnosti převést uhelné teplárny na plyn by hrozilo zdražení tepla až o jednu třetinu.

Úplné prolomení limitů podporovali odbory a horníci. Proti prolomení se naopak dlouhodobě staví nejen obyvatelé blízkých obcí, ale i ekologové a vědci. Stovky horníků přivítaly skandováním "zrušte limity" vládu v Ústí. Naopak heslem "zachovejte limity" se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté.

„Je skvělé, že v projednávaném návrhu vůbec není prolomení limitů na dole ČSA, ale na druhé straně ta možnost, že by se k tomu mohli vracet každý rok, je samozřejmě strašná," řekl ČTK Buřt. Požádal proto ministry, aby rozhodnutí bylo trvalé a aby se k této otázce vláda nevracela podle libovůle uhlobaronů nebo ministrů.

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) je naopak pro pokračování těžby uhlí. Vláda podle něj musí přijmout další opatření v závislosti na svém rozhodnutí. „Protože nejde jenom rozhodnout o tom těžit - netěžit, ale pokud řekne netěžit, tak musí říci, co bude s těmi lidmi dál, co bude s naším krajem a jak se bude situace řešit," řekl ČTK před jednáním vlády hejtman.

„Limity se stejně jednou prolomí, nikdo to uhlí v zemi nenechá," uvedl před jednáním vlády Jan Houdek, který přijel do Ústí po noční službě. „Nepřijeli jsme podpořit majitele, ale sami sebe," dodal s tím, že už teď je jasné, že nezaměstnanost v kraji poroste. Nyní je míra nezaměstnanosti v kraji 9,4 procenta a je dlouhodobě nejvyšší v zemi.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR těžební průmysl Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy