Rada seniorů vítá příspěvek 1200 korun k penzi, žádá ale další změny

Praha – Poslanecká sněmovna dnes schválila mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 1200 korun. Rada seniorů ČR to sice oceňuje, ale dodává, že je to jen minimum. Žádá proto o změnu způsobu valorizace penzí.

Rada navrhuje do zvyšování důchodů víc než dosud promítnout růst reálných mezd a nově růst cen zboží, které si kupují starší lidé. Aktuálně se důchody v Česku zvyšují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele byly letos tak nízké, takže penze poroste všem jen o 40 korun. O valorizačním výpočtu diskutuje nyní také důchodová komise, kterou tvoří experti a zástupci parlamentních stran. Výsledky by mohla představit v příštích měsících.

Rada seniorů malé přidávání a valorizační model dlouhodobě kritizuje. Navrhuje navázat zvyšování penzí na spotřební koš seniorů. Ti totiž pořizují jiné věci než ostatní domácnosti. Víc utrácejí třeba za léky. "V posledních dvou letech bychom sice byli v nevýhodě, protože náklady důchodců rostou pomaleji než u ostatních. Spotřební koš důchodců má ale přece jen jinou skladbu, bylo by to tedy spravedlivější," míní předseda rady Zdeněk Pernes.

Kromě toho by se na úpravě měl více odrazit růst reálných mezd. Místo o třetinu by to podle Pernese mohlo být o polovinu. Senioři víjí také záměr ČSSD, že by vláda mohla zvyšovat důchody víc, než jí ukládá zákon.

Související

Vodička, Jaroslav (ČSBS)

Vodičkův svaz varoval před neonacismem, zazněla narážka na poničení Koněva

Evropa je svědkem nových realit, na které upozorňoval po druhé světové válce prezident Edvard Beneš, a to znovuzrození sil neonacismu a fašismu. Na dnešním shromáždění ke 101. výročí vzniku Československé republiky pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) to řekl jeho předseda Jaroslav Vodička. Boj proti fašismu, nacismu a dalším formám diskriminace tak podle něj není jen otázkou minulosti, ale i přítomnosti.

Více souvisejících

Rada seniorů důchody Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy