Martin Jan Stránský. Náváže na rodinnou tradici politika?

Praha - Odborník na zdravotnictví strany Věci veřejné, lékař Martin Jan Stránský (53, nez.) kandiduje v podzimních volbách do Senátu. Je vnukem prvorepublikového ministra spravedlnosti a synem poslance tehdejšího parlamentu Jaroslava Stránského.

Martin Jan Stránský se narodil v New Yorku a ve Spojených státech prožil většinu svého života. Vystudoval medicínu na St. George´s University School of Medicine v USA. Po dokončení studia zahájil vlastní lékařskou praxi a zároveň začal jako asistent přednášet neurologii na univerzitě v Yale.

V Česku se trvale usadil až po pádu komunistického režimu. Od roku 1994 přednáší na II. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1995 založil polikliniku na Národní v Praze. Zde působí dodnes jako lékař i ředitel.

Ačkoliv se snažil angažovat v politice a pokračovat v rodinné tradici, pokaždé to byl neúspěšný pokus. V loňském roce kandidoval do Poslanecké sněmovny v Jihomoravském kraji ve volbách, které byly nakonec Ústavním soudem zrušené. O post poslance se ucházel i v květnových volbách letošního roku, opět neúspěšně. V roce 2004 neúspěšně kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu, v roce 2008 byl nezávislým kandidátem Věcí veřejných do Senátu. Ve svém senátním obvodu získal podporu jen 12 % voličů, avšak jeho podporovatelem byl údajně i exprezident Václav Havel.

Ve straně Věci veřejné zastával roli stínového ministra zdravotnictví. "Zdravotnictví je oblast, která se zbytečně zpolitizovala. Stále se nezabývá konkrétními problémy, jejichž vyřešení umožní fungování celého systému. Doposud však politické strany k této problematice nepřistupovaly zodpovědně, spíše se jí buď bály, anebo ji zneužívaly," tvrdí Stránský.

Je zakladatelem a ředitelem výměnného neurologického programu mezi Yaleskou a Karlovou univerzitou a programu Prague Selective, který vyslal již přes 1000 studentů medicíny z USA do České republiky a je tak největším programem v Evropě.

Od poloviny 90. let se snaží angažovat na poli lidských práv a kulturního dění v Praze, za což dostal ocenění Masarykovy akademie.

Související

Více souvisejících

Martin Jan Stránský

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy