Děti do Francie nevezmu, bojím se. Politik promluvil o útocích v Paříži i 17. listopadu

Praha – Předseda pražské ODS Filip Humplík si na svém blogu zavzpomínal, co pro něj znamenal 17. listopad 1989. Svoboda, která v tu chvíli nastala, podle něj ale zase skončila, když v pátek teroristé zaútočili v Paříži.

Pro Humplíka byla nejsilnějším zážitkem spojeným s listopadem 1989 „exploze takřka absolutní svobody". „Je to už 26 let. Zákazy říkat veřejně své názory přestaly platit, ploty na hranicích padly. Najednou jsme si mohli dělat skoro úplně cokoli, co nás napadlo. Se spolužáky jsme se tehdy třeba domluvili, že se na Silvestra sejdeme pod Eifelovkou. Nemohla nám v tom zabránit žádná moc na světě, pokud nepočítám naši vlastní lenost," nostalgicky vzpomíná pražský politik.

Pak lidé poznali tu nekonečnou řadu možností, kterou mají. Mohli jet kamkoliv, myslet si a říkat, co právě chtěli. „A dlouho to vypadalo, že letošní 17. listopad bude stejný. Že se prostě jen zase budeme dohadovat o boji absolutní svobody s doutnajícími zbytky starého řádu. Kdo zrovna sedí na Hradě? Koho vyznamenává? A jak moc se tu rozlézají bývalí komunisté a estébáci? I podobné dohadování by bylo jen dalším projevem svobody," píše Humplík.

Pak ale přišla tvrdá rána. „Minulý pátek ale polistopadová svoboda definitivně skončila. Výbuchy a střelba všechno změnily. Teror islamistů vytvořil nové ploty a nové zákazy – tentokrát v našich hlavách. Po tom, co se stalo v Paříži, už třeba svoje děti na jaře do francouzského Disneylandu nevezmu. Bojím se o ně. A dobře si rozmyslím i své další cesty na rockové koncerty do Francie, ale i Německa a Anglie," přiznává politik.

Roky 1939 i 1989 podle něj byly obranou demokratických hodnot. Dnes je podle něj situace stejná. „Evropské hodnoty jsou ohroženy. Náboženská tolerance, práva žen, homosexuálů a etnických menšin. Svoboda kritizovat cizí názory a kreslit karikatury. Svoboda říkat, co si myslíme, svoboda cestovat. To všechno může během pár let skončit jen kvůli pár náboženským fanatikům. 17. listopad 2015 je pro mne proto nejen pietní vzpomínka, ale teroristické útoky mu vrátily ten původní význam. Je to opět Den boje za svobodu a demokracii. Se vším všudy," dodává předseda pražské ODS.

Související

ODS

Šéf pražské ODS nebude pozici obhajovat. Misi jsem splnil, řekl Humplík

Praha - Dosavadní předseda pražské ODS Filip Humplík nebude obhajovat svou pozici. Důvodem je to, že úkol stabilizovat stranu prý splnil. Nadále zůstane místopředsedou ODS v Praze 10. V pondělí na sněmu ODS Prahy 9 zároveň podpořil místostarostu této městské části Tomáše Portlíka, kterému udělil nominaci na předsedu ODS v Praze i místní sněm.

Více souvisejících

Filip Humplík 17. listopad Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy