Spor o registr smluv: Rekonstrukce státu a zelení chtějí sněmovní verzi zákona

Praha - Pracovní skupina projektu Rekonstrukce státu (RK) analyzovala senátní verzi návrhu zákona o registru smluv a dospěla k závěru, že ve znění senátní novely nezajistí zveřejnění všech smluv veřejné správy tak, aby byly dostupné voličům a veřejné kontrole, obsahuje zásadní legislativní chyby a vedl by k právní nejistotě některých povinných subjektů.

"Doporučujeme proto (pokud není reálná politická shoda na přijetí původní verze zákona, schválené poslaneckou sněmovnou), aby raději nebyl přijat zákon o registru smluv vůbec. Senátní verze zákona je nefunkční a ve svém důsledku představuje pouze zbytečnou administrativní zátěž pro povinné subjekty," uvedl web rekonstrukcestatu.cz.

Zástupci Rekonstrukce státu budou poslance přesvědčovat ještě v úterý ráno při příchodu na jednání Sněmovny. První skupina dobrovolníků bude před budovou Sněmovny přibližně od 08:00. "Mnohem větší účast pak očekáváme od půl druhé, kdy se bude blížit hlasování," uvedl PR manažer platformy Nikola Hořejš. Na happening by podle něj mohly přijít i některé známé osobnosti, které snahu Rekonstrukce státu podporují.

Zástupci platformy státu budou poslancům rozdávat maketu registru smluv, který by vznikl na základě senátního návrhu. "Bude prázdný," upozornil Hořejš. Poslanci tak budou upozorněni na to, že senátní verze zákona podle kritiků vůbec nesplní původní záměr.

Kontrola prováděná Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude v důsledku značného množství povinných subjektů a smluv jen namátková. Pokud někdo nebude chtít konkrétní smlouvu zveřejnit, nebo jen nezavede fungující mechanizmus zajišťující úplné zveřejňování, může se oprávněně spoléhat na to, že právě jeho smlouva kontrolována nebude, tvrdí RK.

Podle expertů Rekonstrukce státu je problém hlavně v tom, že horní komora chce z předlohy vyjmout princip, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla platná, a nahradit jej peněžitou pokutou. Kontrolu zveřejňování smluv chce Senát svěřit antimonopolnímu úřadu. Totéž sdělení obsahoval i dnešní inzerát v novinách, v němž osobnosti vyzývají poslance sociální demokracie k podpoře původní verze zákona.

Pokuty vyměřené úřadem za nezveřejnění smlouvy zaplatí daňový poplatník, poukazuje dále RK. Úředník odpovídá za škodu pouze do výše čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního příjmu. Příkladem zde může být kauza ProMoPro. Úřadu vlády byla uložena pokuta ve výši 848,2 milionů Kč. Z toho 100 mil. Kč zaplatil sám Úřad vlády a zbylých 748 milionů Kč pak zaplatilo Ministerstvo financí.

Shodnou výzvu dnes odpoledne zveřejnila i Strana zelených s tím, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebude moci zajistit dostatečný dohled nad zveřejňováním smluv, Poukazuje na to, že místopředseda úřadu Hynek Brom v odpovědi na dopis senátora Libora Michálka uvedl, že úřad bude smlouvy kontrolovat zpravidla jen na podnět třetí strany. "Kontrola bude založena na incidenčním principu. Většina správních řízení bude zahájena na základě oznámení nebo podnětu třetích stran," uvedl Brom.

"Skutečnost, že ÚOHS bude kontrolovat jen některé smlouvy, potvrzuje obavu, že dohled nebude účinný. To udržuje vysoký korupční potenciál," dodal k tomu senátor Michálek.

Poslanci ČSSD budou podle informací z minulého týdne jednat o postoji k předloze teprve v úterý dopoledne.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Zveřejňování smluv na webu? Nemocnice výjimku nedostanou, rozhodli poslanci

Veřejné nemocnice nedostanou úlevu ze zveřejňování údajů o jednotkových cenách léků v internetovém registru smluv. Sněmovna zamítla snahu Senátu přidat ustanovení do novely, podle níž energetická společnost ČEZ a některé další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí přijdou o výjimky z povinného zveřejňování. Předlohu v původním sněmovním znění nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

registr smluv na internetu Rekonstrukce státu Strana zelených

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy