ČSSD odmítla nabídku TOP 09, ODS a Trojkoalice na koalici, zlobí se kvůli odvolanému Slezákovi

Praha – Sociální demokraté v Praze v tuto chvíli do koalice s TOP 09, ODS a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN) nevstoupí. Oznámil to předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina. Vysvětlil to tím, že i hlasy těchto tří stran přispěly k dnešnímu odvolání  předsedy magistrátního výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD).

ČSSD bude nadále postupovat společně s hnutím ANO, se kterým uzavřela před několika týdny dohodu o spolupráci při vyjednávání nové koalice. S kým kromě ANO bude ČSSD jednat, Březina neřekl. Právě tyto dvě strany spolu s Trojkoalicí v hlavním městě vládly, koalice se ale před několika týdny rozpadla.

Návrh na jeho odvolání předložil opoziční zastupitel Mikuláš Ferjenčík (piráti). Pro Slezákovo odvolání hlasovalo 34 zastupitelů v 65členném sboru. Slezák byl odvolán hlasy zastupitelů TOP O9, ODS, pirátů, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a nezávislých.

V rámci dnešního jednání ještě ODS chtěla odvolat primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) kvůli neznalosti jednacího řádu zastupitelstva. Svůj návrh ale nakonec předseda pražské ODS Filip Humplík stáhl.

„Klub sociální demokracie přijal usnesení, že na nabídku koalice s TOP 09, Trojkoalice a ODS nereflektuje," řekl ČTK Březina. Argumentoval právě odvoláním sociálnědemokratického předsedy výboru.

Podle předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandry Udženiji je dnešní krok čistě rozhodnutím ČSSD. „Dlouhodobě říkáme, že klub ČSSD a ANO jsou jedna strana řízená zákulisními hráči. A toto je toho potvrzením," řekla ČTK Udženija. Radní Jan Wolf (KDU-ČSL) uvedl, že nabídka na spolupráci stále platí. „Rozumíme tomu, že ČSSD na svém klubu probrala aktuální jednání zastupitelstva (odvolání Slezáka), my neuděláme ukvapené závěry, abychom na to reagovali nějakým silovým vyjádřením," řekl.

Související

Praha, ilustrační foto

Praha chce odkoupit rušené pobočky České pošty. Plánuje je přestavět

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat, a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze 2, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. Vyplývá to z tiskévé zprávy magistrátu.

Více souvisejících

magistráty Praha Karel Březina

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy