Problémy ČEZu by se měly řešit na koaliční radě, žádá Jurečka

Praha – Otázka polostátního gigantu ČEZ, který kvůli problémům v jaderné elektrárně Dukovany přichází o zisky, by podle ministra zemědělství Mariana Jurečky měla řešit koaliční rada. Ministr financí Andrej Babiš, přes jehož rezort drží stát v podniku majoritní většinu, souhlasí.

Důvodem Jurečkovy žádosti je situace v Jaderné elektrárně Dukovany, kde je od 19. září kvůli problematickým kontrolám svarů v provozu pouze jeden blok ze čtyř. Kdyby šlo o podnik pod jeho velením, situaci by řešil radikálně, řekl dnes ČTK. Jeho rezort přichází odstávkou Dukovan měsíčně o 11 milionů korun.

Jurečka si prý netroufne označit pracovníka ČEZu, který je za nynější situaci zodpovědný. Kdyby byl ale ve stejné situaci podnik Lesy ČR, jednal by prý radikálně. Ministr a první místopředseda lidovců má navíc pocit, že vládní koalice dostatečně nevěnuje firmě ČEZ pozornost.

Babiš s návrhem souhlasí a dodává, že podle něj je vliv zástupců státu, které do dozorčí rady ČEZ nominovala koalice, na management společnosti minimální. Naopak předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes dnes ČTK řekl, že příliš nechápe, co chce vláda na případných koaličních radách v otázce ČEZ řešit. „Stát jako hlavní akcionář má přece své zástupce v dozorčí radě společnosti," uvedl. Vláda a parlament mají ale prý samozřejmě na podobný krok plné právo.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábova v minulých dnech ČEZ za situaci v Dukovanech několikrát kritizovala. Dodala, že je v pořádku, aby se společností ČEZ zabývala koaliční rada. „Podle mého osobního názoru je to v pořádku. Stát je majoritní vlastník, tak ať uplatňuje svá práva. Nejde o bezpečnost, jde o velké ekonomické ztráty," řekla dnes ČTK.

Státní podnik Povodí Moravy podle Jurečky každý měsíc, kdy jsou Dukovany odstavené, přijde o 11 milionů korun. Peníze by jinak dostávaly za využívání vody na chlazení elektrárny. Podle Jurečky jde o problém, neboť podnik peníze potřebuje na investice i provozní náklady.

Firma ČEZ chce, aby okolnosti provedení nekvalitních kontrol svarů v Jaderné elektrárně Dukovany prověřila policie. Podnět k prošetření podala předminulý týden Okresnímu státnímu zastupitelství v Třebíči, které ho má předat policii. Policie by pak měla v této věci zahájit trestní řízení. 

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy