Sobotka: Matka odebrané holčičky musí říct, zda chce pomoc od státu

Praha - Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je stát připraven podpořit matku, které norský Barnevernet odebral devítiměsíční holčičku. Žena ale musí sama říct, zda o pomoc stojí.

Devítiměsíční holčička trpí genetickou poruchou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Norská sociální služba ji odebrala v polovině listopadu rodičům - české matce a norskému otci - kteří ji mohou vidět dvakrát týdně na hodinu. Nyní sociální úřad chce děvčátko přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům.

Matka Lidovým novinám řekla, že sociální služba zdůvodnila odebrání tím, že rodiče nemají s dcerou dostatečně rozvinutý kontakt a mají s ní špatný vztah.

"Pokud jde o ten poslední případ, já jsem si to ještě dnes ověřoval. Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně se dotázal matky té holčičky, která je nyní předmětem sporu v Norsku, zdali si přeje zásah ze strany České republiky, ze strany orgánů České republiky, a matka se musí vyjádřit," uvedl Sobotka.

Když se vyjádří kladně, "tak samozřejmě provedeme intervenci", konstatoval premiér.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) v pondělí řekla, že brněnský úřad matce nabídl, že s ní či místo ní bude s norskou sociální službou jednat. Dnes Marksová uvedla, že matka se na úřad obrátila v první polovině listopadu, ten s ní začal komunikovat. "A pak jsme ji ještě 30. listopadu vysloveně urgovali, jestli si přeje, aby jednal úřad za ni, ale ona už se neozvala," popsala ministryně.

Znovu rodinu podle ní úřad kontaktoval minulý týden poté, co poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) informace o kauze zveřejnila. "My jsme oslovili maminku, jak máme komunikovat o případu s médii, maminka nám řekla, že si nepřeje, abychom s médii komunikovali, nicméně zároveň sama dala rozhovor do novin," podotkla šéfka resortu. Věří, že matka zájem o to, aby rodinu "český stát oficiálně zastupoval", projeví. Jinak jsou prý možnosti pomoci minimální.

"Maminka si samozřejmě přeje pomoc českého státu. Ona i její dcera mají české občanství. Děvčátko má současně i norské občanství po otci, tím se nikdy nikdo netajil. Otec s kroky souhlasí," řekla Chalánková, kterou matka zmocnila, aby ji zastupovala při jednání s českou stranou.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Barnevernet Jitka Chalánková (TOP09)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy