Šlendrián na spravedlnosti? Velké plány, výsledek je bídný, zjistil NKÚ

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na to, jak Ministerstvo spravedlnosti stavělo a rekonstruovalo budovy, nakupovalo informační a komunikační technologie, auta a další majetek pro některé soudy, státní zastupitelství a věznice. Pro efektivní a cílené financování a jasné časové naplánování konkrétních akcí vytvořilo dvě koncepce a čtyři programy. Ministerstvo si v koncepcích stanovilo pořadí akcí podle priorit. Kvůli hospodářské krizi ale získalo do svého rozpočtu méně prostředků, než předpokládalo, takže nemělo dost peněz na pokrytí těchto priorit. Často také na jejich úkor nejdřív investovalo do projektů, kterými řešilo aktuální problémy, například havarijní stavy budov. Výsledkem je, že se většina plánovaných akcí zatím neuskutečnila nebo jen v omezené míře. Kontroloři navíc zjistili, že když už ministerstvo peníze do programu získalo, tak je kvůli špatně připraveným akcím nedokázalo vyčerpat.

Ministerstvo v koncepcích pro roky 2008 až 2013 vyčíslilo, že na obnovu majetku bude potřebovat 22 miliard korun. Na tuto obnovu ale Ministerstvo financí nakonec schválilo jen necelých pět miliard. "Ministerstvo spravedlnosti tak nedostalo ani čtvrtinu z těchto peněz, přesto se mu podařilo ze zmíněných 5 miliard vyčerpat jen 3,4 miliardy korun, informuje nku.cz.

Kvůli pomalému čerpání ministerstvo v řadě případů programy prodlužovalo a měnilo za běhu jejich podmínky. Například z jednoho z programů, ze kterého se například financovaly výstavby a rekonstrukce budov či nákupy aut nebo informačních technologií, se mělo od roku 2008 do roku 2013 vyčerpat 4,9 miliardy korun. Ministerstvo vyčerpalo jen zhruba 1,2 miliardy. Program prodloužilo až do roku 2018 a zdůvodnilo to hlavně tím, že nestíhá čerpat peníze z evropských dotací. Ty přitom tvořily zhruba jen 11 % vyčerpaných peněz.

Podle mluvčího resortu Jakuba Římana je ale přednostní řešení aktuálních problémů nutností, nikoliv nedostatkem. "Odstraňování havarijních stavů má prioritu v každém období," sdělil ČTK. Ministerstvo prý vnímá pozitivně, že bylo vyčerpáno 3,4 miliardy z pěti miliard korun. "A to zejména z důvodu, že uvedených pět miliard Kč vychází ze schváleného rozpočtu na programové financování, který byl z důsledku legislativních změn (vyjmutí výdajů na opravy a údržbu) v letech 2008 a 2013 celkem snížen o 680 mil. Kč," uvedl Říman.

Špatné plánování se projevilo i na úrovni samotných akcí. Příkladem může být nákup budovy za 71 milionů korun do Justičního areálu Na Míčánkách, kterou resort koupil v roce 2009. Tato budova se měla v roce 2012 začít rekonstruovat a pak se do ní měli nastěhovat zaměstnanci obvodního soudu a státního zastupitelství. Rekonstrukce objektu, která měla vyjít na 270 milionů korun, do konce loňského roku ale vůbec nezačala.

Říman ale upozorňuje, že objekt je využíván Probační a mediační službou, a to i když nebyl dosud rekonstruován. Z tiskové zprávy navíc vyplývá, že MSp mělo v kontrolovaném období nedostatek finančních prostředků na investice. Z toho je patrné, že rekonstrukce ve výši původně plánovaném objemu 270 mil. Kč byla nad rámec finančních možností resortu, dodal mluvčí.

Další problém je podle kontrolorů v hodnocení, do jaké míry peníze rozdělené pomocí kontrolovaných programů přispěly k obnově majetku resortu. Pro vyhodnocení totiž v řadě případů ministerstvo zvolilo hodnoticí ukazatele, ze kterých na tuto otázku nejde věrohodně odpovědět. Například u jednoho programu ministerstvo původně sledovalo, kolik nakoupí počítačů. Po změně hodnoticích ukazatelů už bralo v úvahu jen údaj o tom, kolik procent soudů a státních zastupitelství získalo alespoň jeden nový počítač. To ale o efektivitě využitých prostředků nic nevypovídá. Vyhodnocení navíc komplikuje i neustálé prodlužování programů, z nichž jeden nebyl ukončen ani po 13 letech.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti nkú

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy