Dienstbier: ČSSD se musí zbavit paroubovského nánosu

Praha - Sociální demokracie se musí zbavit paroubovského nánosu a představit občanům svoji vlastní vizi solidární společnosti. Pravicová vláda jinak přivede zemi k totálnímu rozkladu, agentuře Mediafax to sdělil senátor Jiří Dienstbier.

"ČSSD je v postparoubovské situaci a bude muset výrazně napravovat svůj obraz ve společnosti. To je dneska jediná šance, jak obnovit a obrodit sociální demokracii, která tady má více než stoleté tradice," řekl exministr zahraničí.

Sociální demokracie musí podle senátora vyvažovat tržní fundamentalismus, který ovládl českou politickou scénu. Aby toho byla schopná, musí prosazovat vlastní koncepci, nikoli jen reagovat na postoje soupeřů. "ČSSD se musí zabývat nejen obranou toho, co chce pravice zlikvidovat lidem, ale předložit vizi, kterou vždy měla. Tedy předložit obraz solidární soudržné společnosti," zdůraznil.

"Nesmí to být jen reakce na nějaké podnikatelské záměry těch, kteří jsou nyní u moci," dodal.

Občané by si měli uvědomit, že právě oni jsou stát a svými vlastními postoji a kroky ho mohou rozvíjet. "Takové ty řeči o státu, který je na nic a který můžou nahradit jen podnikatelé, jsou nesmyslné. Je třeba říct, že stát jsme my občané a že se také o stát musíme starat," uvedl.

Dienstbier apeluje na občany, že právě oni jsou těmi, na kom záleží, jak Česká republika bude vypadat. ČSSD má podle senátora dostatečný potenciál pro obrodu společnosti, musí ho ale začít naplňovat. "Tím spíše, že celosvětová krize kapitalismu je tak hluboká. Stačí se podívat, v jakém stavu jsou Spojené státy nebo Velká Británie. To není ekonomická krize, to je civilizační krize západní společnosti, a tedy i naše," vysvětlil.

Je nezbytné z této krize hledat východisko, soudí exministr. "To se buď sociální demokracii podaří, nebo už bude jenom sbírat negativní hlasy těch, kteří nebudou moci žít dál při této politice, která se tu teď prosazuje," řekl.

Dienstbier zároveň varuje občany, že drtící postupy pravice jsou zatím jen slabým odvarem toho, co teprve přijde. Blíží se totiž volby, a tak se vláda ještě drží zpátky. "Hloubka maléru, který tady koaliční strany nastolují, se projeví naplno až na přes rok," varuje senátor. Proto by měla mít ČSSD vlastní jasnou vizi a tvrdě na ní pracovat.

Související

Děti

Česko bude mít dětského ombudsmana? Babiš oprášil roky starý návrh

Vláda se chystá jmenovat koordinátora pro agendu ohrožených dětí. Měl by zastřešit opatření v péči, která je roztříštěná mezi víc resortů. Následovat by měla příprava zřízení pozice dětského ombudsmana. Vyplývá to z vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), které dnes po svém setkání s vládní zmocněnkyní Helenou Válkovou (ANO) zveřejnil na twitteru. O dětském ombudsmanovi jednala už v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a lidovců, post ale nezřídila.
Karel Schwarzenberg

Medaile Za zásluhy o diplomacii: Petříček vyznamenal Schwarzenberga či Vašáryovou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes vyznamenal 12 osobností medailí Za zásluhy o diplomacii. Devět lidí včetně prvního porevolučního ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího bylo oceněno za rozvoj polistopadové diplomacie a zahraniční politiky. Další tři, mezi nimiž je i někdejší německý ministr zahraničí Klaus Kinkel, získali medaili za přínos k česko-německým vztahům. Sedm oceněných, včetně Dienstbiera a Kinkela, bylo vyznamenáno in memoriam.

Více souvisejících

Jiří Dienstbier

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy