Nový plán otcovské dovolené: Stát tatínkům proplatí čtyři dny volna

Praha - Čtyři dny placené dovolené by mohli podle návrhu ministerstva práce dostat muži po narození dítěte. Proplácet by je měl stát podobně jako mateřskou. Pokud bude návrh schválen, platit by měl už od ledna příštího roku.

Nejen aby pomohli novopečené mamince s miminkem, ale také aby si s dítětem vytvořili pevnější pouto - to jsou hlavní argumenty ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která by chtěla otcovskou dovolenou prosadit už od příštího roku. S jejím návrhem ale nesouhlasí ministerstvo financí ani Hospodářská komora, píše web ihned.cz.

Marksová původně pro tatínky požadovala sedm dní volna, to by ale pro státní kasu byla obrovská zátěž, podle ministerstva financí by na sedmidenní otcovskou dovolenou padlo 700 milionů korun ročně. Čtyřdenní volno by stát přišlo zhruba na polovinu.

Podle ministryně by této možnosti využilo asi 80 % mužů, kteří si jinak po porodu musí brát klasickou dovolenou nebo neplacené volno. O návrhu teď bude jednat Legislativní rada vlády, potom o něj rozhodne kabinet.

Marksová dlouhodobě usiluje o to, aby se ženy mohly po porodu rychleji vracet do zaměstnání a měly tak lepší šanci se na trhu práce uplatnit. Navrhuje například zrychlit čerpání rodičovského příspěvku, místo současných devatenácti měsíců by se doba mohla zkrátit až na šest. Rodiče by také neměli o příspěvek přijít, pokud jejich dítě mladší dvou let pravidelně chodí do školky. Zasazuje se také o to, aby zaměstnavatel umožňoval ženám v daleko větší míře pracovat na zkrácený úvazek.

Související

důchody

Důchody v lednu stoupnou o nižší stovky korun, potvrzuje to i vládní návrh

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 355 korun. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, který souzní s informacemi uvedenými v červencové tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí o plánovaném růstu důchodů. Návrh počítá i s tím, že o čtyři desetiny procenta vzrostou příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí mateřská Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy