STAN vyzval Stropnického, aby nekandidoval do pražské rady. Ten "ultimátum" odmítl

Praha – Poprask kolem šéfa zelených Matěje Stropnického neutichá. ANO, ČSSD a Trojkoalice, jejíž součástí jsou i zelení, vyjednává o nové koalici. ANO a ČSSD však trvají na tom, že Stropnický nemůže být v radě města. K požadavku se teď přidala i další strana Trojkoalice – Starostové a nezávislí (STAN).

STAN vyzval Stropnického, aby se vzdal kandidatury do rady hlavního města. Podle STAN si jej nepřejí ANO a ČSSD. Jeden člověk nemůže blokovat vznik koalice, uvedl mluvčí STAN Karel Kreml. Návrat Stropnického do rady navrhla SZ, která je součástí Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Stropnický skončil na pozici náměstka primátorky loni v říjnu, kdy se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

„Starostové a nezávislí vyzývají Matěje Stropnického, aby stáhl svoji kandidaturu do rady hlavního města. STAN má za to, že jeden člověk nemůže blokovat vznik magistrátní koalice," uvedl mluvčí. Jeho nominace podle STAN dostává jednání o obnově bývalé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice do slepé uličky. „Podle informací, které máme od většiny magistrátních stran, si ani jeden z účastníků možné koalice nepřeje jeho návrat do rady," uvedl zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

Šéf zelených to ale odmítá. SZ prý nikdy nemluvila kterékoliv straně do oblasti personálií, proto totéž očekává od ostatních. „Odmítli jsme podpořit partnerství Prahy s Pekingem, protože si čínská strana kladla ultimativní požadavky. Ultimáta odmítáme i v tomto případě," řekl.

Radní Jana Plamínková (STAN) uvedla, že původně do rady měla nominována zastupitelka Petra Kolínská (SZ). STAN prý už dříve zelené upozornil, že ostatní strany si jeho přítomnost nepřejí. „Jsem poněkud překvapena jejich rozhodnutím, protože navzdory prohlášením SZ nás její zástupci ještě minulý týden ujišťovali, že do rady budou nominovat paní Kolínskou. Neumím si představit, že po několikaměsíčním vyjednávání by mělo být sestavení nové rady opět ohroženo," uvedla. STAN podle ní ovšem chápe, že je pro SZ problém nenominovat svého předsedu.

Stropnická ale trvá na tom, že neexistuje žádný důvod, proč by funkci radního nemohl vykonávat „Chtít zelené hlasy pro pražskou koalici, ale nechtít předsedu té strany, to je jako kdyby přišel pan Sobotka za panem Babišem a navrhl mu pokračovat ve vládní koalici s ANO, ale jaksi bez Andreje. Může někdo takový návrh myslet vážně?" uvedl Stropnický už před několika dny na sociálních sítích.

Související

Matěj Stropnický

MPSV vyplatilo poradcům přes 4 miliony, Stropnický mezi nimi není

Ministerstvo práce vyplatilo v prvním pololetí za poradenské služby přes 4,2 milionu korun. Většinu sumy dostaly právní kanceláře hlavně kvůli řešení zakázek na informační systémy, zbývající zhruba desetinu peněz si rozdělili čtyři poradci ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Vyplývá to ze seznamu na webu úřadu.
Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová se zúčastní dalších kontrol firem

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi.

Více souvisejících

Matěj Stropnický Starostové a nezávislí (STAN) Praha

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy