V mateřské i alimentech se chystají změny. Co bude jinak?

Praha - Rychlejší čerpání mateřské, alimenty od státu nebo otcovská dovolená, to jsou návrhy, které se snaží prosadit ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ta dlouhodobě usiluje o zrovnoprávnění postavení mužů a žen.

Usnadnit ženám návrat do zaměstnání a zlepšit jejich životní úroveň chce změnami v zákoně ministerstvo práce. Podle ministryně Michaely Marksové jsou ženy kvůli dětem často diskriminované, ať už se jedná o pobyt na mateřské nebo nemožnost pracovat na zkrácený úvazek. Upravit chce také pravidla na vymáhání alimentů od neplatičů. O všech chystaných změnách ještě musí rozhodnout zákonodárci.

Rychlejší čerpání rodičovské

Jedním z hlavních nástrojů, jak umožnit maminkám rychlejší návrat do zaměstnání, je změna podmínek čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče mají nárok celkem na 220 tisíc korun. Dnes platí, že nejrychleji lze tento příspěvek vyčerpat za dva roky. Maximální měsíční částka totiž nesmí přesáhnout 11 500 korun.

Maximální výši měsíčního příspěvku ale plánuje Marksová zrušit, rodiče by tak 220 tisíc mohli vyčerpat už za šest měsíců. Už dnes nicméně platí, že rodiče mohou při pobírání příspěvku zároveň pracovat. Jediným omezením, které výši měsíčního příspěvku bude upravovat, bude hrubá mzda. Rodičovský příspěvek měsíčně nesmí být vyšší, než 70 % hrubé mzdy.

Otcovská dovolená

O možnosti, že by se maminka s tatínkem na mateřské dovolené střídala, se mluvilo hodně dlouho. Nakonec ale musela ministryně z plánovaných dvou měsíců ustoupit. Místo toho chce otcům zaručit čtyři dny placeného volna po narození dítěte. Proplácet by je měl stát podobně jako mateřskou. Pokud bude návrh schválen, platit by měl už od ledna příštího roku.

Zálohové výživné

Dlouhodobým cílem ministerstva práce je prosazení tzv. zálohového výživného. To by mělo pomoci samoživitelům, kterým bývalý partner neplatí alimenty na dítě. Peníze by jim místo nich posílal na účet stát a dlužné částky by potom sám vymáhal po neplatičích.

Psali jsme: Marksová navrhuje zálohové alimenty za neplatiče, zkritizovala resort spravedlnosti
 

Na zálohové výživné by měly nárok rodiny, jejichž měsíční příjem nepřevyšuje 2,7 násobek životního minima. Výše příspěvku by se mohla vyšplhat až na 2500 korun měsíčně. Kritici nicméně upozorňují na to, že takto nastavený systém by jen inspiroval další rodiče k tomu, aby alimenty na děti neplatili.

Zkrácený úvazek pro maminky

Pracovat na zkrácený úvazek má pro rodiče řadu výhod. Nejenže tak přisypou peníze do rodinného rozpočtu, který výpadkem příjmu jednoho z partnerů často strádá, ale maminka nebo tatínek, kteří mnohdy tráví tři až čtyři roky s dítětem doma, neztratí kvalifikaci a odbornost.

Bohužel ne všechny firmy zkrácené úvazky svým zaměstnancům nabízejí, a to ministryni Marksové vadí. Jsou totiž optimální variantou právě pro maminky po mateřské nebo například lidi po padesátce. Marksová chce novelou zákoníku práce ztížit zaměstnavateli zamítnutí zkráceného úvazku. Uvažuje se také o finanční podpoře firem, pokud zájemcům zkrácené úvazky nabídnou.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová mateřská zaměstnání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy