Konec plýtvání: Dejte jídlo charitě, jinak vám hrozí vysoká pokuta

Praha - Senátoři budou na konci dubna jednat o novele potravinářského zákona, která má zamezit plýtvání jídlem. Podle ní by totiž obchodní řetězce musely neprodané potraviny nabídnout charitě, jinak by jim hrozila pokuta až 10 milionů korun.

Podle připravované novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích mohou dobročinné organizace získat zdarma potraviny, které nejsou určené k prodeji, neboť nesplňují hygienické požadavky. Tyto potraviny mají zpravidla deformovaný obal nebo chybné či nedostatečné označení. Musejí být ovšem zdravotně nezávadné a neohrožovat lidské zdraví.

Podobný zákon už funguje ve Francii, čeští politici se ho ale rozhodli ještě zpřísnit. Pokud by obchody jídlo charitě nenabídly, hrozila by jim pokuta až deset milionů korun. Povinné by to bylo pro obchody s prodejní plochou více než 400 metrů čtverečních. Pokud bude návrh schválen, začal by platit od roku 2018.

Stát chce právě hrozbou pokuty motivovat k tomu, aby přebytečné jídlo doputovalo k lidem, kteří ho skutečně potřebují. Podle odborníků ale daleko více než obchody vyhazují jídlo domácnosti. Nejčastěji jde o ovoce, zeleninu a pečivo.

Další absurdní hygienické předpisy

Připadá vám absurdní, aby stát hrozil obchodům milionovými pokutami, pokud nebudou chtít dávat jídlo na charitu? "Občas se najdou normy, které se mohou zdát poněkud zvláštní nebo mají mezery ve výkladu," říká Arnošt Čáp z potravinářské společnosti Frigomont. Zákonodárcům už ležely na stole i tyto návrhy:

Kontrolovat restaurace neměli hygienici

Místo hygieniků měla nezávadnost servírovaných pokrmů v restauracích kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta však podle hygieniků nemá oprávnění ani vzdělání ke kontrole zdravotního stavu personálu přicházejícího s jídlem do styku. Každý rok přitom za porušení osobní hygieny či nedostatečnou zdravotní způsobilost přijde v pohostinství o práci až 2 tisíce lidí. Poslanci však na konci března pozměňovací návrh zamítli a kontrolu ponechali v rukou hygieniků.

Česká vlaječka neoznačuje české zboží

Poslanecká sněmovna ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství plánuje zavést nové označení "Česká potravina". Nové označení by ovšem fungovalo paralelně s již používanou značkou "Český výrobek", kterou uděluje Potravinářská komora ČR. Obě jsou označeny českou vlaječkou, která by zákazníkům měla garantovat, že se jedná o původní tuzemský produkt. Jenže zatímco "Česká potravina" musí být výhradně z tuzemských surovin, na "Český výrobek" se takové nároky nekladou. Označovat českou vlajkou produkty, které přitom nejsou 100% české, potom postrádá smysl.

Kvůli značení zmizela malá balení výrobků

Před dvěma lety došlo ke změnám v označování potravin, které musí obsahovat údaj o zemi původu, alergenech, výživových hodnotách, sladidlech, opakovaném zmražení atd. Písmo přitom mělo mít velikost nejméně 1,2 mm a cedulky musely být umístěny v hlavní části přední strany produktu. Tyto požadavky se však mnohdy ukázaly jako nesplnitelné. Ne na všechny výrobky totiž bylo možné požadované informace vložit, proto muselo mnoho výrobců ukončit prodej nejmenších balení svých produktů.

Stát nařizuje, kdy se má malovat

Od roku 2007 platí nařízení vlády, které firmám určuje lhůtu, jak často mají vymalovat prostory svých provozoven. Tento požadavek se setkal s kritikou řady hygieniků i majitelů společností, podle nich by si rozhodnout o této aktivitě měly firmy individuálně.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Obchody potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 28 minutami

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden řekl, jestli se Blízký východ může vyhnout totální válce

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že totální válce na Blízkém východě lze stále zabránit, ale vyžaduje to ještě mnoho úsilí. Biden to uvedl v době, kdy v regionu panuje velké napětí kvůli izraelským útokům v pásmu Gazy a Libanonu a očekává se reakce Izraele na masivní raketový útok z Teheránu z úterního večera.

před 2 hodinami

Kniha Petra Bárdyho pojmenovaná Fico posedlý mocí

Fico žaluje Bárdyho: Kvůli přebalu knihy chce pět milionů. Je to šikana, reaguje novinář

Slovenský premiér podal žalobu na šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petera Bárdyho kvůli jeho knize, která se zabývá právě Robertem Ficem. Premiérovi vadí použití jeho fotografie na obálce a požaduje od Bárdyho i vydavatele knihy odškodné ve výši 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun) a omluvu. Bárdy ve čtvrtek oznámil, že žalobu vnímá jako formu šikany a hodlá se proti ní bránit u soudu. Stejnou částku chce předseda strany Směr vymoci i po nakladatelství Ringier Slovakia Media.

před 2 hodinami

před 8 hodinami

Účastníci drží transparent s nápisem

Demonstrace ve Vídni: Tisíce lidí pochodovaly proti krajní pravici a účasti FPÖ ve vládě

Ve čtvrtek večer se Vídeň stala svědkem rozsáhlých protestů, během nichž tisíce lidí požadovaly od rakouských politických stran, zejména od vládnoucích konzervativců, aby se distancovaly od možné koalice s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Tento vývoj přišel poté, co FPÖ poprvé v historii zvítězila v parlamentních volbách, což v mnoha občanech vyvolalo obavy o budoucnost demokratických hodnot v zemi.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

včera

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

včera

včera

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

včera

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

Zdroj: Lukáš Kňazovický

Další zprávy