Co bude dál s Blokem proti islámu? Jasněji bude v neděli

Praha – O dalším směřování Bloku proti islámu bude jednat jeho širší vedení v neděli odpoledne v Praze. Skupina by se měla zabývat dalšími kroky,které budou následovat poté, co Blok rozvázal spolupráci s parlamentní stranou Úsvit – Národní koalice.

Mluvčí strany Miroslav Adamec očekává bouřlivou debatu. Poukazoval na to, že rozhodnutí výkonného výboru o ukončení spolupráce už kritizovali někteří členové strany. Nesouhlas s postupem výkonného výboru Bloku proti islámu vyjádřili v prohlášení zástupci čtyř pražských místních organizací bloku a vedení jeho divize v metropoli. Úsvit chce jednat o pokračování spolupráce.

Výkonný výbor Bloku proti islámu., který má tři členy, smlouvu s Úsvitem vypověděl „z důvodu netransparentnosti kroků ÚNK, téměř nulové komunikaci a neplnění smluvních závazků ÚNK stanovených smlouvou". Blok podle oficiálního prohlášení nemohl setrvat ve svazku, ze kterého profituje pouze jeden subjekt na úkor druhého.

Právě toto rozhodnutí by podle mluvčího Adamce mělo být zásadním bodem nedělních debat. Dalším bodem jednání bude organizace sněmu, který už je ohlášený na 28. května. Pětadvacetičlenná akční rada Bloku proti islámu podle mluvčího nicméně nemůže zrušit rozhodnutí trojice členů výkonného výboru, mezi nimiž je i předseda hnutí Martin Konvička.

„Mohl by se někdo teoreticky pokoušet vyloučit Martina Konvičku z Bloku proti islámu, nebo to navrhnout, ale já to skutečně nepředpokládám," poznamenal.

Konvička spolu s dalším členem vedení Petrem Hamplem také napsal otevřený dopis určený členům Úsvitu. V něm děkují za ochotu a obětavost a vzájemnou spolupráci.

Celé znění dopisu zde: 

Otevřený dopis členům Úsvitu od Martina Konvičky a Petra Hampla:

Vážení kolegové, milí Úsviťáci,nejprve nám dovolte poděkovat vám, za ochotu a obětavost s jakou jstese podíleli na vzájemné spolupráci. Vážíme si nasazení a píle s jakoujste nám pomáhali zabránit islamizaci naší země, jakkoliv to nynímůžete cítit jinak.Situace, do které jsme se jako Blok proti islámu dostali díkynečinnosti vedení Úsvitu, neochotě vašeho vedení komunikovat a hrát snámi čistou hru, vyžadovala rázné řešení. Naším hlavním cílem nenípolitikaření a politické handrkování, ale skutečná obrana hodnot ahistorie naší země.

Jsme si vědomi, že řadoví členové ÚNK, lidé a naši kámoši v krajích,nenesou žádnou odpovědnost za pletichy, které s námi sehrálo vedeníÚsvitu, proto se upřímně omlouvám těm, kteří to chápou jako našizradu. Nebyli jsme to my, kdo zradil ideály, na kterých odpor protiislamizaci vznikl. My chceme být skutečnou silou bránící islamizacinaší země.

Mezi námi a vámi vznikla mnohá přátelství (or more) a doufáme, že tovše bude dále pokračovat i přes ukončení smlouvy, která se ukázala býtsnahou o vodítko. Nechceme bourat to pozitivní, co vzniklo, chcemevšak více, než současné vedení Úsvitu.

Chceme být úspěšní ve změně současné politiky, chceme bojovat s čistýmštítem a chceme zůstat přáteli s těmi, kteří to myslí vážně. Pokud secítíte poškozeni naším byť radikálním, ale jasným řešením, přijměteomluvu. Nemáme zájem poškodit ÚNK, ale nemůžeme nechat poškodit aničleny BPI, kterým jsme v první řadě odpovědni.

K otázce, jak je to s případným obnovením spolupráce. Každý z vás snámi může jednoduše vstoupit do Bloku proti islámu. Co se týčespolupráce mezi Blokem a Úsvitem, je to jen obtížně představitelné,dokud budou ve vedení Úsvitu lidé, kteří nás podvedli.

Zůstáváme v úctě,Martin Konvička a Petr Hampl

Související

Více souvisejících

Blok proti islámu Martin Konvička Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 59 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy