Brabec lže? Europoslanci se ostře ohradili

Praha/Brusel – Čeští europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Pavel Poc (ČSSD) a Kateřina Konečná (KSČM) se dnes důrazně ohradili proti nepravdivým výrokům ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO 2011 v Poslanecké sněmovně o vyjednávání ohledně uznání staré EIA k dopravním stavbám.

Ministr zde doslova prohlásil: „Víte, do jednání na politické úrovni se zapojili všichni. My jsme požádali celou řadu lidí, aby nám v těch jednáních pomohli. Musím říct, že z europoslanců se zapojil pouze pan poslanec Telička, jinak jsme nedostali v podstatě žádné odezvy. Byli samozřejmě europoslanci všech stran osloveni. Dneska nás někteří europoslanci kritizují, jak jsme byli měkcí, ale upřímně řečeno z jejich strany žádná reakce nebyla. Zapojili jsme samozřejmě naši eurokomisařku, zapojili jsme dokonce i ostatní eurokomisaře dalších spřátelených zemí."

Podle českých europoslanců ministr Brabec při jednání Sněmovny poslancům neuvedl pravdivé informace a o postupu České republiky v celé věci zřejmě vůbec nic neví. „Nejdříve bychom se chtěli ohradit proti tomu, že se na nás pan ministr Brabec jakkoliv obrátil a reagoval pouze kolega Telička. Tato informace rozhodně není pravdivá," kritizovala ministrova slova Kateřina Konečná (KSČM).

„Už dříve jsem informoval několik členů vlády o svém osobním rozhovoru s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem, který potvrdil připravenost k jednání Evropské komise o uznání staré EIA u dvaceti projektů na nejvyšší úrovni, tedy pouze s premiérem. Nikdo z europoslanců a jiných komisařů nemůže nikterak rozhodnutí komise o uznání EIA ovlivnit, protože celá záležitost je a byla věcí premiéra a šéfa Komise. Včerejší výroky pana ministra Brabce postrádají logiku," vysvětlil serveru EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že tuto informaci předal i například ministrovi dopravy Danu Ťokovi z hnutí ANO 2011.

„Možná by měl pan ministr vědět, že ani naše eurokomisařka, ani eurokomisaři spřátelených zemí o tom nerozhodují. Unie není RVHP. Měl by si nejdříve zjistit, kdo a co ve věci podnikal a může podnikat, než začne vypouštět podobné nepravdy v Poslanecké sněmovně. Jak je vidět, o tom, jak se v unii cokoliv vyjednává, toho zřejmě moc neví," uzavřel kritiku europoslanec Pavel Poc (ČSSD) s tím, že by se měl ministr europoslancům za své výroky veřejně omluvit.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy