Konec brigády? Ministerstvo chystá velkou změnu

Praha - Přivýdělek formou brigády při hledání zaměstnání je populární činností, kterou si může každý uchazeč zaregistrovaný na Úřadu práce (ÚP) vydělat až polovinu minimální mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale chystá práci na dohodu u uchazečů o zaměstnání vedených v evidenci ÚP zrušit.

Ministerstvo práce a soc. věcí v rámci novely zákona o zaměstnanosti navrhuje omezení takzvaného nekolidujícího zaměstnání v souvislosti s dohodami o provedení práce (DPP). Resort server EuroZprávy.cz upozornil, že v novele zákona, kterou v současné době projednává vláda, je dokonce navrhováno úplné vypuštění možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce.

"Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebude bránit výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc, za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tj. v současné době částku 4 950 Kč," sdělila našemu serveru tisková mluvčí resortu Miluše Trefancová.

V praxi to znamená, že uchazeči o zaměstnání vedení v evidenci Úřadu práce nebudou mít v budoucnu možnost přivydělat si formou dohody o provedení práce. Vedení v evidenci ale podle vyjádření resortu nebude bránit výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud tedy měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Podobně bude nadále možné si přivydělat formou dohody o pracovní činnosti.

Obdobně podle návrhu také nebude možné zaregistrovat se jako nový uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce ve chvíli, kdy má dotyčný brigádu formou dohody o provedení práce. "Existence pracovněprávního vztahu založeného dohodou o provedení práce bude překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání," podotkla tisková mluvčí.

Cílem návrhu je podle tiskové mluvčí zrušení možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce a motivace uchazečů k hledání zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění, které bude zdrojem příjmů pro zabezpečení jejich životních potřeb, aby dlouhodobě nezůstávali v evidenci. "Pokud jde o možný výkon nelegální práce, nadále budou probíhat kontroly ze strany inspekce práce," dodala pro EuroZprávy.cz Trefancová.

Pokud jde o výše zmíněné nekolidující zaměstnání uchazečů o zaměstnání ve formě výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, tedy dohody o pracovní činnosti, v tomto směru ke změnám nedochází a uchazeč o zaměstnání bude moci i nadále vykonávat nekolidující zaměstnání na základě těchto forem s výdělkem do 4 950 Kč. "O jiné formě tzv. nekolidujícího zaměstnání v současné době neuvažujeme," uvedla Trefancová.

Dohoda o provedení práce (DPP)

Dohodu o provedení práce lze uzavřít, jestliže předpokládaný rozsah práce (pracovního úkolu), na který se dohoda uzavírá, není vyšší než 300 hodin v kalendářním roce. Uzavírá-li zaměstnavatel se stejnou fyzickou osobou více těchto dohod v kalendářním roce, rozsah pracovních úkolů se sčítá a nesmí překročit stanovených 300 hodin.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohodu o pracovní činnosti lze uzavřít na zabezpečení úkolů nebo potřeb za předpokladu, že je práce vykonávána v průměru do poloviny stanovené týdenní pracovní doby (20 hod. týdně). Dodržení tohoto limitu se posuzuje za celou dobu, na kterou byla tato dohoda uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. Dohoda o pracovní činnosti může být uzavřena i když rozsah práce nebude přesahovat v témže kalendářním roce 300 hodin.

Související

Zaměstnání, ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku stagnuje. O tyto profese je největší zájem

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na říjnových 2,6 procenta. Počet lidí bez práce od října stoupl o 771 na 197.289, což je zároveň nejnižší listopadová hodnota od roku 1996. Zaměstnavatelé nabízeli téměř 339.000 volných pracovních míst, proti říjnu se nabídka zhruba o tisícovku pozic rozšířila. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.
Českým hradům a zámkům chybí průvodci

Romantika, či dřina? Na českých památkách chybí průvodci

Česká republika patří mezi země s největším počtem dochovaných a veřejnosti přístupných památek, ať už se jedná o hrady, zámky, ale též vily, měšťanské domy, doly, vesnické skanzeny či přírodní památky. Naprostá většina těchto památek nabízí svým návštěvníkům průvodcovské služby, bez nichž není možné daný objekt či místo navštívit. Přesto průvodců ubývá a na začátku tohoto roku citelně chybí.

Více souvisejících

brigády Úřad práce

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy