Romantika, či dřina? Na českých památkách chybí průvodci

Česká republika patří mezi země s největším počtem dochovaných a veřejnosti přístupných památek, ať už se jedná o hrady, zámky, ale též vily, měšťanské domy, doly, vesnické skanzeny či přírodní památky. Naprostá většina těchto památek nabízí svým návštěvníkům průvodcovské služby, bez nichž není možné daný objekt či místo navštívit. Přesto průvodců ubývá a na začátku tohoto roku citelně chybí.

Turistická sezona na mnoha českých památkách začne na přelomu března a dubna. Některé památky mají dokonce otevřeno celoročně, tedy i v zimních měsících. Tehdy průvodcovské služby zastávají zpravidla stálí zaměstnanci, zatímco na hlavní část sezony, především letní měsíce, potřebují jednotlivé památky posílit své řady průvodců o brigádníky. Jejich zájem však rok od roku ubývá.

Například Národní památkový ústav postrádá sezonní pracovníky na pozici průvodce na téměř všech větších objektech, jako je Karlštejn či Konopiště. Zájemce ale též hledá pro menší objekty jako je hrad Litice nad Orlicí, zámek Veltrusy či Stekník. Podle kastelánů by však i nižší stavy průvodců neměly letošní sezonu nijak výrazně ovlivnit. 

Především v poslední době tomuto faktu napomáhá velká nabídka nejen letních, ale i celoročních brigád a mnohdy lepší platové ohodnocení. V rámci NPÚ činí hodinový výdělek průměrně 105 korun. Možných překážek je však mnohem více. Je to především sezónnost dané práce, kterou není možné dělat celoročně, ale především během letních měsíců června, července a srpna, popřípadě o víkendech. Pracovní směny se navíc nastavují na dlouhou dobu dopředu.

Pracovní doba je během hlavní turistické sezóny osmihodinová, většinou od 9/10 do 17/18 hodin, ovšem není to pravidlem. Skutečná pracovní doba se na některých objektech flexibilně přizpůsobuje potřebám objektu a v případě nízké návštěvnosti může být pracovní doba v daný den i jen tří či čtyřhodinová. Někdy si tedy brigádník může vydělat výrazně méně, než by očekával.

Většina větších a hojně navštěvovaných objektů vyžaduje i znalost minimálně jednoho cizího jazyka. K tomu je dobré mít základní znalosti z historie, dějin umění, popřípadě i přehled v rámci regionu. Vítaná je též znalost cestovního ruchu a práce s lidmi.

Některé hrady a zámky nabízejí pro zájemce z větší dálky ubytování. Ovšem až na výjimky nelze očekávat žádný luxus, spíše základní vybavení staršího stylu vysokoškolských kolejí. Počítat je nutné s tím, že některé objekty, především hrady, leží dál od měst a zázemí v podobě obchodů, tudíž se vytrácí každodenní komfort. Jiné objekty pak možnost ubytování nenabízí a mohou přijmout jen uchazeče z blízkého okolí, či ty, kteří budou ochotni každý den dojíždět.

Především větší a známější objekty vyžadují též určitou zdatnost, jelikož kvůli velké návštěvnosti je vysoká frekvence jednotlivých prohlídek, tudíž je nutné počítat s neustálým pohybem. K tomu je nutné připočítat práci s veřejností, někdy i davem, který je potřeba hlídat a směrovat, k tomu navíc edukovat a svým způsobem i bavit.

Toto je jen základní výčet mnoha faktorů, který nejspíše vede k odlivu zájemců o tuto profesi. Lze k tomu přidat i fakt, že práce průvodce není všeobecně ve společnosti vysoce uznávaná. Byť tedy tato práce jistě není pro každého a má své zápory, stejně jako jiné profese nabízí i své klady.  

Možnou dřinu lze spojit s mnoha příležitostmi. Mezi ně patří především možnost zdokonalit své vystupování před lidmi, sociální chování, vylepšit své jazykové dovednosti přímo s rodilými mluvčími apod. Zvýšenou fyzickou aktivitu pak lze zužitkovat při snaze o zhubnutí či udržení linie.

I když si brigádník coby průvodce na hradě, zámku, v dole či v jeskyni příliš nevydělá a očekávat nemůže ani dýško, jako je to například v oblasti restauračních zařízení, jeho zisk bude především intelektuální. Jedná se jak o práci s lidmi, tak orientaci v historii, umění, stavebním vývoji apod. Opomenout nelze ani nová přátelství. Byť je samotné ubytování na zámku či hradě jen základně vybavené a často alespoň symbolicky zpoplatněné, přináší nevšední zážitky a romantiku.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.

Více souvisejících

historie hrady a zámky památky práce Léto brigády

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy