O termínu dokončení dohody EU a USA bude jasno v září, myslí si česká diplomacie

Praha - České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jednání o dohodě o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií pokračují. O tom, zda mohou být uzavřena do konce letošního roku, se podle úřadu rozhodne v září.

Šanci, že vyjednávacím týmům se podaří dokončit smlouvu, která má odstranit obchodní bariéry mezi USA a EU, v posledních dnech zpochybnily politické špičky Francie i Německa. Představitelé obou vyjednávacích týmů tvrdí, že jednání pokračují.

Podle české diplomacie pokračují jednání na nejvyšší politické úrovni. „Komisařka (Cecilia) Malmströmová a obchodní zmocněnec USA (Michael) Froman se k tématu sešli koncem července a v bilaterálních schůzkách budou pokračovat i během podzimu," uvedl dnes rezort. „I nadále je zde ambice dokončit jednání do konce roku 2016. Dokončení jednání závisí jak na pokroku na technické úrovni, tak na politické vůli," dodal úřad.

V neděli o krachu jednání mluvil německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Dnes uvedl, že rozhovory o rozsáhlé obchodní dohodě ukončila neochota Američanů přistoupit na kompromis. Jeho kolega z vlády a šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že tempo jednání je po třech letech rozhovorů stále nejasné a oběma stranám zbývá práce při dojednávání potřebných standardů a postupů. Uzavření dohody před koncem roku dnes zpochybnil také francouzský prezident François Hollande.

Představitelé obou vyjednávacích týmů to však vidí jinak. Zástupci EU v pondělí odmítli Gabrielova slova o krachu. Pokračování jednání podpořila také německá kancléřka Angela Merkelová. Spojené státy oznámily, že „jednání v podstatě zaznamenává stálý pokrok".

Česká republika si od dohody nazývané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) slibuje zrušení cel na strojírenské výrobky nebo sklo. Dohoda by měla odstranit také administrativní překážky, jako jsou regulace a rozdíly v certifikaci pro automobilový průmysl, zdravotnickou techniku nebo farmaceutické výrobky. Pokud by jednání zkrachovala, pro ČR by to znamenalo zmařenou šanci na vylepšení obchodních vztahů.

Snaha uzavřít rozhovory před koncem roku souvisí s končícím mandátem amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho administrativy. „Během září by mělo dojít k politickému vyhodnocení, zda přechod k závěrečné fázi vyjednávání ještě na podzim a uzavření jednání ještě před koncem Obamovy administrativy jsou reálné," uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy