Kalousek k volbám: Používám takový malý žert...

Praha - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se připravuje na podzimní krajské a senátní volby po svém. Tvrdí ale, že by v případě úspěchu nechtěl jít do koalice s extremisty ani s komunisty.

"Používám takový malý žert. V minulých senátních volbách do druhého kola postoupili čtyři naši kandidáti a neuspěl žádný, byť to v jednom obvodě bylo o patnáct hlasů. Takže teď říkám, že budeme mít ve druhém kole dvojnásobný počet kandidátů a čtyři uspějí. To ale berte jako žert," uvedl v rozhovoru pro server Novinky Kalousek.

Domnívá se, že někteří kandidáti jsou do té míry nezpochybnitelné osobnosti, že v řadě obvodů uspějí. Rovněž si ale prý uvědomuje, že senátní volby jsou trochu jiné než volby do Sněmovny a že tam daleko víc než míra sympatií rozhoduje volební účast. 

Kalousek by podle svých slov v žádném případě nechtěl jít do koalice s extremisty, mezi které řadí i komunisty. Chce však udělat maximum pro to, aby nebyli v koalici s hnutím ANO. V rámci kraje to ale nevylučuje, jako v rámci koalice do Sněmovny. "Tam můžu jednoznačně říct, že s politickou divizí Agrofertu do vlády jednoznačně nepůjdeme. V případě krajů se bude jednat o tu nejméně preferovanou variantu. Bude to moje osobní přání. Ale koalice se dělají až po volbách. Velmi bych si nepřál, aby TOP 09 byla v koalici, kde hejtmanem bude někdo za politickou divizi Agrofertu," dodal.

Přiznal také, že mu nechybí moc, ale vadí mu, že nemá pravomoc změnit některé věci, které by změnit chtěl. "V pozici ministra tak třikrát týdně večer úpíte hrůzou nad tím, že víte, že druhý den ráno musíte udělat nějaké rozhodnutí a nemáte dost relevantní informace. Jenže rozhodnut musíte, protože nerozhodnout je ta nejhorší varianta. Je to vaše odpovědnost, ten stres je strašný," podotkl.

To, že to nyní nemusí takto prožívat, ale považuje za výhodu oproti tomu, že nemůžete měnit věci, které byste měnit chtěli. Tvrdí rovněž, že politika je umění možného. "V případě kraje ta pozice není tak striktní, kraj neurčuje celostátní pravidla. Nebude-li zbytí, koalici si představit umím, ale ne s hejtmanem. Kdyby byl v koalici nějaký radní za ANO, tak ano. Tak rigidní politik být nechci," dodal.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek top 09 Volby 2016

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy