Senátní a krajské volby skončily. Účast byla velmi nízká

Praha - Senátní a krajské volby ani dnes zatím příliš nelákaly voliče. Podle zjištění ČTK odvolilo za pátek a sobotu většinou kolem 30 procent lidí. Výjimečně se v některých volebních okrscích dostavilo až 45 procent voličů.

V posledních krajských volbách v roce 2012 byla účast 36,9 procenta. Volby byly podle radnic bez problémů. V některých krajích lidé v senátních volbách volit nechtěli a hlasovali jen v krajských.

V několika krajích se společně s volbami konala také místní referenda, Například obyvatelé Protivanova na Prostějovsku rozhodovali, zda na kopci za obcí budou postaveny další větrné elektrárny. "Zatím přišlo volit zhruba 360 voličů, což odpovídá volební účasti necelých 45 procent," řekl krátce před 13:00 ČTK člen volební komise v Protivanově.

Účast kolem 30 procent hlásila hodinu před uzavřením volebních místností Vysočina. "Víc voličů chodilo po ránu, kolem poledne už přicházeli jenom jednotlivci," řekla ČTK členka volební komise v jihlavském Domě filharmonie. Ale například v jedné z nejmenších obcí v ČR ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku s 15 zapsanými voliči jich odvolilo do 13:00 jedenáct, čímž volební účast přesáhla 73 procent. "A to ještě tři voliči určitě přijdou," řekl ČTK starosta František Plášil.

Odhadem 30 procent voličů přišlo do volebních místností v Moravskoslezském kraji, volby nenarušil žádný závažný incident. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Nízká účast zůstává i v Karlovarském kraji, který tradičně patří v tomto ohledu k posledním. V menších obcích přišlo odvolit kolem 30 procent lidí, větší města ale v účasti zaostávají.

V Libereckém kraji se účast pohybuje většinou od 30 do 40 procent. Podle průzkumu ČTK řada lidí na Liberecku volila jen do krajského zastupitelstva a senátora volit odmítla. Třeba na jednom z okrsků na Králově háji v Liberci přišlo přes 40 procent zapsaných voličů, desetina z nich ale do Senátu nevolila. Podobné to bylo i v Plzeňském kraji, kde se účast pohybovala kolem třetiny. Podle členky volební komise někteří lidé hlasovali jen v krajských volbách a do Senátu volit nechtěli.

V Královéhradeckém kraji se zhruba hodinu před uzavřením volebních místností přiblížila volební účast v některých okrscích ke 40 procentům. Stejné procento pravděpodobně dosáhne i Zlínský kraj, který odhaduje podobnou účast jako při minulých volbách, kdy v regionu hlasovalo 40,34 procenta oprávněných voličů.

V Jihočeském kraji dorazilo k urnám zhruba 30 až 35 procent voličů. Na některých místech však účast ani třicetiprocentní hranici nepřesáhla. Největší nápor ve volebních místnostech byl často dnes v dopoledních hodinách. V Ústeckém kraji se účast lišila podle lokalit. Zatímco například v Předlicích a Krásném Březně byla nízká, ve volební místnosti 1005 v širším centru krajského města přesahovala po poledni 40 procent.

V Praze, kde se pouze ve třech obvodech konaly senátní volby, volební účast překonala hodinu před ukončením voleb 20 procent. V Praze 10 pak dosáhla 29 procent, v městské části Praha 11 to bylo zhruba 25 procent, stejně jako na Praze 6. Problémy nezaznamenala žádná z radnic. Ve středních Čechách se volební účast pohybovala většinou kolem 30 procent.

V Jihomoravském kraji byla ke 13:00 volební účast 33,24 procenta. Přes 40 procent se přehoupla v Brně, kam přišlo už 41,54 procenta voličů, vysokou účast 40,70 procenta měli i Židlochovice na Brněnsku. Naopak nízkou účast hlásí Hrušovany nad Jevišovkou na Znojemsku, kam přišlo odevzdat hlas jen 23,35 procenta voličů.

Související

Více souvisejících

Volby Volby 2016

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy