Volby vyhrálo hnutí ANO. Získá kraje i senát

Praha - Po sečtení volebních okrsků vyhrálo hnutí ANO v devíti krajích a ČSSD ve dvou. V senátních volbách zvítězili adepti ANO v šesti obvodech, ODS ve čtyřech, ČSSD a KDU-ČSL ve třech.

Hnutí ANO podle průběžných výsledků jasně ovládlo letošní krajské volby, zatímco dosud dominantní sociální demokracie výrazně ztratila. ANO vicepremiéra Andreje Babiše po sečtení tří čtvrtin okrsků vyhrává v devíti ze 13 krajů, ČSSD vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou zřejmě dokázala zvítězit jen v Jihočeském kraji a na Vysočině. Dosud přitom měla nejsilnější vládní strana 11 hejtmanů. V Libereckém kraji to vypadá na vítězství Starostů a ve Zlínském kraji zvítězila KDU-ČSL. Podle neoficiálních propočtů si asi dost pohorší komunisté. Hlasovat přišla zhruba třetina oprávněných voličů.

ANO je úspěšné i v souboji o třetinu Senátu - po sečtení hlasů ze tří čtvrtin senátních okrsků postupovalo v 16 obvodech, KDU-ČSL a ČSSD v devíti, Starostové ve čtyřech, ODS a TOP 09 ve třech.

Hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše potvrdilo v nynějších krajských volbách předchozí vzestup a současné silné postavení na politické scéně. Regionální volby v premiéře jasně ovládlo. Sociální demokracie, která dosud v naprosté většině regionů dominovala, naopak zaznamenala poměrně masivní propad. Polepšila si naopak další vládní strana, KDU-ČSL.

Z pravicových opozičních TOP 09 a ODS můžou být spokojeni občanští demokraté. TOP 09 Miroslava Kalouska v podstatě propadla. Uspělo naopak hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je partnerem TOP 09 na parlamentní úrovni a v minulých volbách před čtyřmi lety tomu tak bylo i na regionální úrovni. Opoziční KSČM ve volbách silný výsledek z roku 2012 neobhájila.

Hlasování zároveň ukázalo, že voliče částečně oslovila protiimigrační témata. Podporu dali hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které vesměs kandidovalo se Stranou práv občanů. Naopak Úsvit neuspěl.

V krajských volbách dosud vesměs vítězily strany, které tvořily parlamentní opozici. Letos tomu bylo naopak. Podpora vládních uskupení by tedy mohla poukazovat na to, že voliči jsou s politikou kabinetu spíše spokojeni. Lidé neměli podle některých analytiků na rozdíl od předešlých voleb potřebu vládnoucí strany trestat za celostátní politiku.

Velký úspěch ANO a naopak propad ČSSD by mohl podle některých pozorovatelů ovlivnit fungování koalice. Babišova pozice by v ní mohla posílit. Předsedové obou nejsilnějších stran, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Babiš ale už dříve uváděli, že jsou přesvědčeni o tom, že kabinet současné volební období dokončí. Nové sněmovní volby se uskuteční zhruba za rok.

Babišova pozice v ANO je neotřesitelná. Výsledek krajských voleb, ať by byl jakýkoli, by to nezměnil. Hnutí se jich účastnilo vůbec poprvé a Babišovi by se mohla splnit ambice získat hejtmanská křesla nejméně v pěti krajích, když ANO zvítězilo v devíti regionech.

V ČSSD, jejíž předseda Sobotka mluvil jako o úspěchu o vítězství nejméně v sedmi krajích, by mohly výsledky vyvolat vnitrostranickou debatu. Sociální demokraté zvítězili jen ve dvou regionech. V hlasování ale propadl také nynější jihomoravský hejtman Michal Hašek, který bývá řazen k takzvanému protisobotkovskému křídlu ve straně. ČSSD pod jeho vedením skončila na jižní Moravě až na třetím místě za ANO a KDU-ČSL. Hašek, který po minulých sněmovních volbách zapíral schůzku Sobotkových oponentů u prezidenta na zámku v Lánech, čelil nedávno i aféře kolem neexistující mluvčí.

Relativní volební úspěch KDU-ČSL i jejího předsedy a vicepremiéra Pavla Bělobrádka v Královéhradeckém kraji by mohl ovlivnit jeho uvažování o tom, zda bude chtít zůstat v čele lidovců, nebo ne. Výsledek STAN by zase mohl naznačovat, že se toto hnutí stane žádaným partnerem pro příští sněmovní volby. Na parlamentní úrovni sice dosud spolupracuje s TOP 09, smlouva ale skončí. V krajích hnutí STAN kandidovalo vesměs s různými regionálními uskupeními nebo samostatně.

Související

Více souvisejících

Volby Volby 2016

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy