Jihomoravským Zeleným a Pirátům pomohli hlavně voliči v Brně

Brno - Zeleným a Pirátům v Jihomoravském kraji pomohly do zastupitelstva především hlasy voličů v Brně. Získali v něm více než osm procent.

Lídr uskupení Jiří Hlavenka ČTK řekl, že se do hlasování promítla dobrá práce na brněnském magistrátu, známé starostky v městských částech Brna i spolupráce s Piráty.

Potřebnou pětiprocentní hranici Zelení a Piráti nepřeskočili na Brněnsku, Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku, Znojemsku ani Vyškovsku. V součtu měli Zelení a Piráti při postupném sčítání hlasů dlouho podporu těsně pod pětiprocentní hranicí, která je potřeba pro zisk mandátů.

Poté se však přehoupli přes pět procent a už si je udrželi. "Zisk mandátů má několik příčin. První je silná pozice zelených v Brně a úspěšná spolupráce v koalici na magistrátu. Kolegové jsou vidět a je to výhoda," uvedl Hlavenka. Zelení jsou v Brně v koalici s ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a TOP 09.

Dalším důvodem jsou podle něj silné starostky v městských částech. "Máme hned tři dlouhodobé starostky, a to Janu Drápalovou v Novém Lískovci, Ivanu Fajnorovou v Jundrově a Miladu Blatnou v Komíně," řekl Hlavenka. Drápalová na krajské kandidátce získala dokonce více preferenčních hlasů než Hlavenka, kterého ze čtvrtého místa přeskočila. "Jana Drápalová je velká postava brněnské politiky, takže se není čemu divit. Já jsem nestraník," doplnil Hlavenka.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Česká pirátská strana Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy