Má Senát vůbec smysl? Volební účast byla rekordně nízká. Politolog navrhl řešení

Praha - Letošní senátní finále provázela dosud nejnižší volební účast. K urnám přišlo pouze 15,38 procenta voličů. To podle politologů nahrálo lidovcům, kteří se tak nyní zdají silnější, než ve skutečnosti jsou.

V posledním senátním finále řádných voleb před dvěma lety byla účast zhruba o 1,3 procentního bodu vyšší.

Nejméně voličů přišlo letos rozhodnout o svém zástupci v horní parlamentní komoře v mosteckém obvodu, a to 10,73 procenta. Naopak nejvyšší účast byla v Praze 6, v níž hlasovalo 23,23 procenta lidí oprávněných volit. Volební komisaři vydali voličům 427.774 hlasovacích obálek, 251 z nich nakonec nevolilo.

Úkolem všem stran bude podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska přesvědčit veřejnost, že nechodí hlasovat o politicích, ale sami o sobě. "Upřímně řečeno, nevím, co s tím. Nízká volební účast do určité míry demokracii ohrožuje," dodal.

Výsledek voleb a nízká účast podle předsedy STAN Petra Gazdíka říká, že lidé senátu nerozumí. Pro to, aby mohl hrát aktivnější roli, chce iniciovat změnu ústavy, která by prodloužila lhůtu pro projednávání zákonů v horní komoře ze 30 na 60 dnů. Podle úspěšných kandidátů STAN by nízká volební účast mohla nastartovat debatu o možné elektronické volbě přes internet, kterou bude hnutí prosazovat.

Podle Josefa Mlejnka by se měli poslanci a senátoři nad rekordně nízkou účastí zamyslet a případně upravit volební systém nebo pravomoci Senátu. "Když lidé nemají zkušenost, že se změna ve složení Senátu nějak reálně odráží do jejich životů, tak k volbám moc nechodí," podotkl. Politolog Jan Kubáček navrhuje zvážit, zda ze Senátu neudělat regionální komoru: "Když už totiž lidé k volbám jdou, preferují regionální osobnosti. Dnešním vítězem voleb je profese starosty," uvedl.

Psali jsme:
V senátních volbách se nám moc nedaří, připustil Babiš. ANO by chtělo post místopředsedy Babiš se ke mně v kampani choval sprostě, stěžuje si Mládek. Škromach začíná od nuly
 

Nízká volební účast vždy vyhovuje lidovcům, shodli se politologové. "Zásadním způsobem to bylo vidět především na Moravě. Strana ani voliče nemusí nijak mobilizovat, oni jsou zvyklí chodit," míní politolog Pavel Šaradín. Podle Mlejnka se díky disciplinované voličské základně dnes lidovci projevili silnější, než ve skutečnosti jsou.

Naopak příliš spokojeni nemohou podle politologů být ve štábu hnutí ANO, které získalo tři mandáty, ve hře mělo přitom 14 finalistů. "Nepodařilo se jim oslovit všechny, na které sázeli. Mobilizace nejela naplno, ale řekl bych tak na 60 procent," podotkl Kubáček. Mlejnek ale upozorňuje, že pro hnutí vicepremiéra Andreje Babiše to není tragický výsledek. "Ukázalo se totiž, že ANO má voliče, kteří chodí hlasovat za kandidáty i v tak nepopulárních volbách, jako je druhé kolo senátních voleb," uvedl.

Podle Kubáčka nejvíce prohráli komunisté, kteří letos nezískali v horní komoře ani jedno křeslo. Jde podle něho o systémový problém, kdy strana nedovede motivovat své voliče, přestože i ti jsou považováni za poměrně disciplinované.

Politologové si všímají i porážek některých známých jmen, zejména pak Zdeňka Škromacha v obvodu Hodonín. Doplatil prý mimo jiné na to, že kandidoval právě proti lidovecké Anně Hubáčkové, která je navíc známá z komunální politiky. "Část voličů navíc odradil třeba svými Hovory od bazénku. Ve snaze prezentovat se jako lidový kandidát překročil nějakou mez a stal se spíše směšným," dodal Mlejnek.

Související

Volby do Poslanecké sněmovny

Svět se vysmál Česku: Ruské vměšování uspělo jen u vás, jinde propadlo

Moskva - Ruské vměšování do voleb jiných států bylo jedním z nejžhavějších témat roku 2017 a dá se očekávat, že zvláště z americké strany mu bude věnována velká pozornost i v roce 2018. List The Washington Post se podíval na dřívější i současné příklady ruských snah ovlivnit volby jiných států ve svůj prospěch a došel k názoru, že ve většině případů se jednalo o vcelku zbytečnou snahu.

Více souvisejících

Volby 2016 Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy