Lidem pečujícím o blízké by měl zaměstnavatel držet místo, navrhuje Tejc

Brno – Poslanci by měli na stůl dostat novelu, která by měla lépe zabezpečit lidi, kteří odejdou z práce pečovat o své blízké příbuzné. Podle předkladatele Jeronýma Tejce (ČSSD) by měl mít zaměstnavatel povinnost držet zaměstnanci místo nejvýše dva roky podobně, jako je to u rodičovské dovolené.

Tejc argumentuje tím, že mnozí lidé by o své těžce nemocné rodiče či prarodiče rádi pečovali, ale bojí se ztráty zaměstnání. Domnívá se, že by návrh mohl získat podporu nejen levice.

Zdůraznil, že rodinná domácí péče o člověka, který je v kategorii těžce nebo úplně závislého na pomoci, je až o polovinu levnější, než když je takový člověk v některém z veřejných zařízení. „Podle debat s lidmi není ani tak problém nízký příspěvek za péči, který se pohybuje na úrovni minimální mzdy, ale právě ztráta zaměstnání," řekl Tejc.

Zaměstnavatel by podle návrhu musel držet pracovní místo pro toho, kdo u něj odpracoval minimálně rok, osobě v péči musí být nejméně 80 let a musí jít o rodiče či prarodiče jeho či partnera. O uvolnění na pečovatelskou dovolenou by navíc bylo možné požádat pouze jednou. „Vnímám tento návrh jako podpoření tradičních vazeb v rodině," dodal Tejc.

Od 1. srpna dostávají pečovatelé o těžce závislé 8800 či 9900 korun podle věku, na úplně závislé 13.200 korun. V současnosti se vyplácí příspěvek na péči v Česku průměrně pro 310.000 až 340.000 lidí, z toho příspěvků na těžce a úplně závislé je zhruba 110.000. Péči o takto postižené je potřeba věnovat zhruba 16 až 18 hodin času denně.

Související

Jeroným Tejc

Tejc je novým náměstkem pro boj proti korupci a pro vězeňství

Dosavadní politický náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) Jeroným Tejc se stal jejím čtvrtým odborným náměstkem. Na starosti bude mít sekci pro boj s korupcí, pro agendu milostí, odškodňování a vězeňství. ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Více souvisejících

Jeroným Tejc zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy