Novým hejtmanem hradeckého kraje je Jiří Štěpán (ČSSD), neměl protikandidáta

Hradec Králové - Jiří Štěpán (ČSSD) byl dnes zvolen novým hejtmanem Královéhradeckého kraje. Dohoda o koalici vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice.

V hradeckém kraji se na vytvoření koalice dohodli zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončily v kraji vítězné hnutí ANO a další subjekty.

Pro Štěpána (38), který ve volbách neměl protikandidáta, hlasovalo celkem 27 z přítomných zastupitelů, 13 bylo proti a čtyři se zdrželi. Štěpán po zvolení zastupitele požádal o dobrou spolupráci.

"Věřím, že naše zastupitelstvo bude dobře fungovat a bude pracovní," řekl po zvolení Štěpán, který byl členem krajského zastupitelstva v letech 2008 až 2012, od roku 2014 je zastupitelem a radním v Hradci Králové.

Hejtman Štěpán se bude věnovat oblasti integrovaného záchranného systému, zahraničním vztahům a oblasti vědy, výzkumu a inovacím. Prvním náměstkem hejtmana byl zvolen bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který bude mít na starosti dopravu a silniční hospodářství. Dalšími uvolněnými náměstky byli zvoleni Vladimír Derner za Koalici pro Královéhradecký kraj, který se bude věnovat sociální oblasti a Aleš Cabicar (TOP 09), který má v gesci zdravotnictví. Neuvolněnou členkou rady a náměstkyní byla zvolená Martina Berdychová (STAN a Východočeši). Ta se bude věnovat oblasti školství, kultury a sportu.

Související

Jiří Štěpán

Odvolání ministra Petříčka má uvnitř ČSSD zastánce i kritiky

Někteří regionální politici ČSSD kritizují odvolání spolustraníka Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí těsně po sjezdu strany. Míní, že jde o vyřizování účtů. Petříček na sněmu neuspěl jako kandidát na předsedu strany, šéfem zůstal Jan Hamáček. Podle nového místopředsedy strany Jiřího Běhounka a některých dalších krajských zástupců sociální demokracie měl Petříček odstoupit sám.
Červíček, Martin

Martin Červíček byl zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje, prozradil priority

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

Více souvisejících

Jiří Štěpán (hejtman) Královéhradecký kraj ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy