Jurečka zručně vykastroval zákon o registru smluv. Lobbisté slaví, zuří Kalousek

Praha – Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes tvrdě pustil do ministra zemědělství a prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Ten podle něj s podporou komunistů, ČSSD a ODS „zručně vykastroval" zákon o registru smluv.

Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům. „My byli hrdi, že se ho (zákon) podařilo prosadit. Dnes ministr Jurečka podporován komunisty, ČSSD a ODS ho zručně vykastroval, takže se stal nefunkčním a je v podstatě zbytečný," uvedl exministr financí po hlasování o návrhu normy.

Kalouskek tvrdí, že pokud stát chce transparentní hospodaření s veřejnými penězi, registr smluv je nezbytný. „Nevýhoda, kterou někdo zdůrazňoval, je způsobena tím, že ty podniky jsou státní, ne že máme registr smluv... Trváme-li na tom, že stát musí vlastnit pivovar, musíme se s tou nevýhodou smířit," uvedl.

„ Lobbisté slaví, zasloužili si svou mzdu...“ rýpnul si Kalousek na Faceboku. „Jak to teď před námi leží, tak mi to trochu připomíná přístup vlády k zákonu o rozpočtové odpovědnosti. Zase se bude tvrdit, že to máme, bude se to tak jmenovat, ale obsah bude vykastrován tak, že zákon bude úplně nefunkční. Stejným způsobem se totiž schválil zákon o rozpočtové odpovědnosti.“ uvedl Kalousek ve Sněmovně.

Podle novely nebudou muset zveřejňovat smlouvy vedle národního podniku Budějovický Budvar, kvůli kterému z iniciativy Jurečky aktualizace normy původně vznikla, ani všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.
Miroslav Kalousek

Odpudivá propaganda. Kalousek odsoudil reakci europoslance Turka na atentát

Naprostá většina reakcí z Česka i ze světa především odsoudila sobotní atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jakékoliv násilí v politice. Nový český europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé) šel dál, za což si vysloužil ostrou kritiku například ze strany exministra financí Miroslava Kalouska. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 1 hodinou

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s destruktivní neoliberální ideologií

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s "destruktivní neoliberální ideologií", která je v rozporu s "tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami". V pátek o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy