Soud už potřetí projednává kauzu Vojenského zpravodajství, minule Nečasovou osvobodil

Praha - Soud dnes začal potřetí veřejně projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství, která stála v roce 2013 za pádem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Hlavní líčení zřejmě potrvá několik měsíců, právníci budou trvat na výslechu všech dosavadních svědků a zváží i navržení nových. Předchozí osvobozující rozsudky nad Nečasovou manželkou Janou (dříve Nagyovou) a trojicí zpravodajců zrušil odvolací senát, který kauzu odebral původní soudkyni kvůli pochybám o její nestrannosti.

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek to popírají, tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 1 dnes přišli všichni čtyři obžalovaní, Nečas svou současnou manželku tradičně doprovodil až k soudní síni. Nečasová však poté prostřednictvím advokáta vyjádřila přání, aby se v následujících dnech jednání účastnit nemusela, protože má virózu. Nová soudkyně Pavla Hájková jí vyhověla. Je možné, že Nečasová přijde vypovídat ve čtvrtek, pokud se jí udělá lépe.

Po přednesení obžaloby soudkyně vyloučila veřejnost po dobu výslechů zpravodajců, a to kvůli možnému ohrožení utajovaných skutečností chráněných zákonem. Obžalovaní se připravili důkladně. První šel na řadu Kovanda a jeho výpověď trvala celý den, komentovat pro novináře ji nechtěl. Pohůnek ČTK následně řekl, že zatímco jeho bývalý nadřízený Kovanda si přichystal osm stran poznámek, on si jich sepsal 20.

"Zohledňuju tam argumenty, které vznesli státní zástupci v rámci odvolání, některé skutečnosti, ke kterým se vyjádřil odvolací soud, a pak některé skutečnosti, které se od té doby staly ve světě i u nás v republice a které jednoznačně odůvodňují postup, který Vojenské zpravodajství provádělo před těmi pěti lety," řekl bez dalších podrobností.

Soudkyně počítá po prvním týdnu hlavního líčení s dalšími termíny v květnu a v červnu. Právník Nečasové Eduard Bruna předpokládá i vzhledem k množství svědků, že dříve rozsudek nepadne. Zapisování výpovědí, které podléhají utajení, je však díky modernější technice přece jen o něco rychlejší než při předchozích líčeních, kdy úřednice používala klasický psací stroj.

Verzi zpravodajců o kontrasledování podporuje i Nečas, který v případu vystupuje jako svědek. Tvrdí, že zpravodajce prostřednictvím šéfky svého kabinetu požádal o prověření možné hrozby pro jeho blízké. Podle názoru žalobců záměrně vypovídá nepravdu, aby pomohl své současné manželce.

Obvodní soud v případu poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany. Po podání odporu musela soudkyně Helena Králová nařídit hlavní líčení, v němž nejprve v květnu 2015 a poté v červnu 2016 čtveřici osvobodila. Argumentovala tím, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy a že se provedenými důkazy nepodařilo prokázat motiv k trestné činnosti předestřený obžalobou - tedy to, že Nečasová chtěla nezákonným získáním informací o životě manželky premiéra uspíšit jeho rozvod. Podle soudkyně chtěl Nečas své manželství ukončit tak jako tak, a Nagyová proto neměla důvod počínat si takto krkolomně.

Obžalované čtveřici hrozí až pětileté vězení. Pro Nečasovou státní zástupci v minulosti požadovali 3,5 roku odnětí svobody.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Vojenské zpravodajství Petr Nečas soudy

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy