Jsou prezidentské milosti potřebné? Volaní "pane, smiluj se" prý patří do historie

Praha - Ve Sněmovně se dnes konal seminář, který se zabýval institutem prezidentských milostí. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že demokratický stát institut milosti potřebuje i přes možná rizika zneužití této pravomoci. Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa naproti tomu míní, že milost je "nebezpečným koktejlem, který prezidenty svádí k požití, nebo nepožití". Ústavní právník Jan Kysela řekl, že milost může být nejen prostředkem k odstranění tvrdosti zákona, ale také politickým nástrojem.

Rychetský řekl, že institut milosti považuje za důležitý. "Přes možná rizika zneužití je to institut, který demokratický právní stát přes jeho archaické monarchistické kořeny potřebuje, byť především pro situace, které nejsou v období harmonie a fungování právního státu, ale které kdykoliv hrozí," prohlásil. Mezi argumenty pro zachování milosti zmínil dlouhodobou tradici institutu a humanitární důvody.

"Kdyby se dělala nová ústava, mohli bychom na individuální milost zcela zapomenout a ponechat ji historii. Nemáme trest smrti, nemáme monarchii. Máme nezávislé soudy, spravedlivý proces, rovnost před zákonem, právo na obhajobu," uvedl Baxa. Padání na kolena a volání "pane, smiluj se" by lidé sto let od rozpadu monarchie měli podle něj sledovat spíše v historických filmech než v současné právní praxi.

"Správné nástroje k tomu, aby zákon nedopadl na nevinného nebo nepřiměřeně tvrdě, jsou opravné prostředky. Jestli nejsou dostatečné, diskutujme o jejich zlepšení," dodal předseda Nejvyššího správního soudu.

Podobně se vyjádřil předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu František Púry, podle něhož trestní předpisy obsahují řadu možností, jak tvrdosti zákona odstraňovat.

Kysela řekl, že milost může být nejen prostředkem k odstranění tvrdosti zákona, ale také politickým nástrojem. Pod druhou z možností podřadil nedávné omilostnění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Prezident Miloš Zeman po skončení dnešního Žofínského fóra řekl, že udělil "stokrát méně milostí než Václav Klaus a 150krát méně milostí než Václav Havel". "Myslím si, že Sněmovna by se měla zabývat daleko důležitějšími problémy," poznamenal.

Související

Petr Pavel

Pavel chce zpět agendu, které se Zeman vzdal. Blažek souhlasí

Prezident Petr Pavel si přeje, aby se pod Pražský hrad vrátilo rozhodování o žádostech o milost. Hlava státu o nich chce rozhodovat nejpozději od 1. ledna 2024, prozradil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. 

Více souvisejících

milost prezidenta Pavel Rychetský Martin Baxa Miloš Zeman ústava čr

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy