ČSSD je nepoučitelná? Fiala zkritizoval její daňové návrhy

Praha - Předseda ODS opět kritizuje vládní ČSSD. Tentokrát se mu nelíbí, s jakými daňovými opatřeními by sociální demokraté počítali, pokud uspějí ve volbách. Fiala se domnívá, že vláda by lidi měla nechat "na pokoji" a ČSSD je s ohledem na své návrhy "nepoučitelná".

V tiskové zprávě se předseda občanských demokratů podivuje nad daňovými opatřeními ČSSD volebního lídra Lubomíra Zaorálka. 

"ČSSD je ve svých daňových návrzích nepoučitelná. Místo toho, aby nechala lidi na pokoji, chce jim po volbách podle vyjádření lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka zvyšovat daně. To je pro ODS zcela nepřijatelné. Zvýšení čistých mezd pro všechny zaměstnance cestou snížení daní je pro ODS i jedním ze základních kamenů Vyšehradské deklarace, kterou jsme představili tento týden," míní Fiala. 

"Nejhorší je, že pro své daňové experimenty nemá ČSSD žádný důvěryhodný plán. Jednou chce zvyšovat daně lidem s příjmy nad 50 tisíc hrubého, o pár týdnů později zjistí, že přestřelila, a mění názor - najednou je to přes 80 tisíc. Toto daňové střílení od boku nakonec nejspíš skončí tak, že ČSSD pro jistotu zvýší daně všem," varuje předseda ODS.

ČSSD má ve svém oficiálním programu stanoveno, že sníží daně malým a středním podnikům se současným zavedením progresivního zdanění velkých firem s vysokými zisky. Změnit chce i zdanění fyzických osob. "Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob a tím snížíme daně a zvýšíme příjem 98 % zaměstnanců. Pouze 2 % lidí s nejvyššími příjmy se nově bude na daních podílet víc," stojí v programu k daňovým úpravám. 

ČSSD na jaře uvedla, že progresivní daň by se týkala osob pobírajících mzdy vyšší než 50 tisíc korun. Podle volebního lídra strany Lubomíra Zaorálka bude ale ČSSD nově prosazovat progresivní zdanění až od 80 tisíc korun. Zaorálek to uvedl v sobotních Událostech ČT.  „Více zdaňujeme bohaté, v tomto případě nad 80 tisíc, a více dáváme těm pod 80 tisíc. Hluboký smysl progresivního zdanění je v tom, že pomáhá budovat sociální smír ve společnosti,“ uvedl Zaorálek. 

ODS by chtěla zavést rovnou 15procentní daň z hrubé mzdy pro všechny zaměstnance, což by dle propočtů strany zvýšilo mzdy o cca 7 procent. "K tomu chceme i snížit odvody placené zaměstnavatelem," dodává Fiala. 

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Daně ČSSD Petr Fiala Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 40 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy