Přehled: Kdo vám po volbách zvýší důchody? A kdo radši volá po systémové reformě?

Praha - Výše důchodů v budoucnu je čím dál třaskavější otázkou. Česká populace stárne a poměr mezi seniory a ekonomicky aktivními občany se bude měnit. Jaké důchodové plány mají jednotlivé politické strany před říjnovými sněmovními volbami?

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny sice kandidují kandidáti za celkem 31 subjektů, EuroZprávy.cz vybraly ty největší politické strany a zjistily, jak se ve svých volebních programech staví k otázce důchodů a případné důchodové reformě. 

Seniorům by přidali nejvíc: 

Strana zelených

Strana zelených má relativně nákladné plány, jak se s problematikou důchodů vyrovnat. Zelení by zavedli základní univerzální starobní důchod, který by činil alespoň 10 tisíc korun. K tomuto garantovanému důchodu by byla připočtena ještě zásluhová složka důchodu, zároveň by Zelení počítali s navyšováním důchodů o inflaci. Základní garantovanou částku by dostal každý důchodce bez ohledu na odpracované roky. Státní důchod k tomu bude vypočten na základě odpracovaných let a výše příjmů. 

KSČM

"Zavedeme pravidelnou a důstojnou valorizaci důchodů podle skutečných základních životních potřeb seniorů," stojí v programu komunistů. Podobně jako Zelení chtějí komunisté zavést tzv. minimální důchod, který by byl ve výši 40 procent průměrné mzdy. KSČM chce zajistit další zdroje příjmů do státem zabezpečovaného důchodového systému. Neříká už, kde chce tyto zdroje hledat. 

Česká pirátská strana

Podobně jako Zelení a KSČM, i Piráti by zavedli zaručený minimální důchod. Strana by byla i pro zvýšení důchodů nižších než 75 % minimální mzdy. Piráti volají po vyšším podílu solidární složky důchodů. K valorizaci by docházelo dle indexu životních nákladů důchodců.

Důchodci si polepší:

ČSSD

Sociální demokraté by chtěli, aby se průměrný důchod odvíjel od průměrné hrubé mzdy a postupně rostli i v poměru k ní. Zároveň by strana zavedla tzv. systém předdůchodů u nejnáročnějších profesí. ČSSD také počítá s pravidelným navyšování důchodů s ohledem na ceny spotřebního koše, z dalších 50 procent bude jeho výše reagovat na růst reálných mezd.

hnutí ANO

"Počítáme s pravidelnými valorizacemi důchodů navázanými na ceny spotřebního koše a růst průměrné mzdy. Prosadíme opatření, která zabrání nezaslouženě nízkým důchodům lidí, kteří pečovali o děti nebo jiné závislé členy rodiny. Při výpočtu důchodu bude doba péče nejen započítána jako odpracovaná, ale bude i finančně zvýhodněna," stojí v programu hnutí. Základní výměru důchodů by hnutí zvýšilo na 10 procent průměrné mzdy, což by v praxi znamenalo navyšování navýšení důchodů každý měsíc zhruba o 273 korun (pro rok 2017). Strana volá i po důchodové reformě, její podobu ale nenastiňuje. 

Polepší si hlavně ti senioři, kteří mají více dětí:

KDU-ČSL

Lidovci chtějí prosadit svůj koncept penzijní reformy, která by zohledňovala i počet vychovaných dětí a zajistila tak účinnou výplatu důchodů. "Zásluhy rodin v důchodovém systému spravedlivě oceníme nižšími odvody a vyššími důchody pro pracující rodiče. Prodloužíme náhradní dobu pro rodiče pečující o děti. Při péči o jedno dítě do 7 let věku dítěte nebo při péči o dvě děti do 15 let stejně jako u zdravotního pojištění. Zavedeme společné důchodové pojištění manželů. Podpoříme motivaci ke spoření ve III. pilíři," stojí v jejich programu. 

ODA

Obnovená ODA volá po důchodové reformě, která by zohlednila počet ekonomicky aktivních dětí přímo do výše důchodu matky, která se věnovala jejich výchově. Cílem opatření je hlavně motivace k tomu, aby se zvýšila porodnost. 

ODS

Občanští demokraté v programu systém důchodu detailněji neřeší. Zavedli by ale možnost posílat 1 procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod přímo svým rodičům nebo prarodičům, jež už jsou v penzi. 

Klíčem k řešení důchodů je pouze systematická důchodová reforma:

TOP 09

Topka chce zavést reformu důchodového systému, na které by byla širší politická shoda.  

Starostové a nezávislí

Strana chce připravit koncepční důchodovou reformu, pro jejíž účel by zřídila speciální pracovní skupinu. 

Do této skupiny by spadalo i hnutí ANO Andreje Babiše. 

Dílčí změny důchodového systému:

Realisté

Realisté systémovou změnu důchodového systému nenabízejí. Volají ale po tom, aby pracující důchodci neplatili důchodové pojištění. Pokud ho přestanou odvádět, jak si strana přeje, budou prý motivováni, aby byli ekonomicky aktivní i po dosažení hranice důchodového věku. Samotný důchod je totiž poměrně nízký. Pracující důchodci by si tak měsíčně mohli přilepšit o další 2 tisíce. 

SPD

Tomio Okamura prosazujeme snižování věku pro odchod do důchodu podle počtu řádně vychovaných dětí. "Výrazně zvýšíme nejnižší důchody," stojí ještě v programu. 

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

důchody důchodci, senioři CZK volby 2017 top 09 Realisté (strana) KSČM ČSSD ODS Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy