Zaorálek odmítl střet civilizací. Věří ve vzájemné obohacování kultur

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes na odborné konferenci o mezikulturním dialogu a roli médií varoval před budováním zdí mezi různými kulturami. Společně s šéfem české diplomacie v zahajovacím panelu usedl také egyptský velvyslanec v Česku Abdar Rahmán Saláhaddín.

"Různé kultury zůstávají naživu jen díky mezikulturnímu dialogu, jinak se stanou mrtvými," řekl Zaorálek na úvod konference, které se účastní odborníci z Evropy i muslimských zemí. "Naše kultura existuje jen díky tomu, že existují jiné kultury a společně nás všechny obohacují," dodal.

Navzdory pesimistickým scénářům o nevyhnutelném střetu civilizací věří v univerzálnost lidských hodnot. Vymezil se také vůči negativnímu hodnocení takzvaně "postpravdivé" éry, v níž se společnost nachází.

"Pro mne to znamená, že nejsme vězni jedné nezpochybnitelné pravdy. Že naše různé pravdy se stávají předmětem kritického hodnocení a jsou ve vzájemném dialogu," uvedl Zaorálek.

Velvyslanec Abdar Rahmán Saláhaddín se ve svém projevu zaměřil na roli médií a komunikačních technologií ve vytváření obrazu o jednotlivých civilizacích a národech. Saláhaddín upozornil na zneužívání sociálních sítí k šíření nenávisti, netolerance a násilí. "Kde je hranice svobody projevu a výzvami k zabíjení?" zamýšlel se velvyslanec.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek velvyslanectví Egypt Muslimové kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy