Pokuta za rušení Zemana v Lipníku? Nic platit nebudu, vzkazuje Hensl

Olomouc - Případnou pokutu udělenou za rušení shromáždění v Lipníku nad Bečvou kvůli pouštění písně při mítinku prezidenta Miloše Zemana Jaroslav Hensl platit nehodlá. Rozhodl se tak nejen na základě podpory lidí z celé republiky, ale především kvůli svému přesvědčení, že se ničeho podobného nedopustil. Proti zvukaři nakonec zakročila policie, podle policejního prezidia oprávněně a v souladu s předpisy. Organizátoři protestu s tím však nesouhlasí, podali stížnost ombudsmance kvůli prověření jejich postupu.

Policie už dříve uvedla, že se Hensl hlasitým pouštěním písně Modlitba pro Martu dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu, za což mu hrozí pokuta až 15.000 korun. "Pokud bych dostal pokutu za to, že jsem rušil nebo zabraňoval shromáždění, budu se proti tomu bránit. Nechci platit pokutu za něco, co jsem neudělal. Ten způsob vyjádření byl mírumilovný a poměrně klidný, nemyslím, že bych nějak mítink narušoval," řekl dnes zvukař Jaroslav Hensl s tím, že zaplacením pokuty by vlastně svou vinu přiznal. Bránit se pak hodlá případným odvoláním či jinou právní cestou.

Kvůli incidentu, který skončil u přestupkové komise radnice v Lipníku nad Bečvou, se na podporu jednapadesátiletého Jaroslava Hensla vzedmula vlna podpory. "Podporu mám velkou. Lidé mi nabízeli podporu v tom, že pokud bych musel platit pokutu, tak mi v tom pomůžou. Hodně lidí zastává stanovisko, že jsme pouze vyjadřovali svůj názor a nemělo by tomu být státní mocí a zastrašováním bráněno. Když se někdo chce vyjádřit, v rámci slušných forem a chování, ať se vyjádří," doplnil Hensl.

Zvukaři nabídl pomoc například kandidát na prezidenta Michal Horáček, podpořila jej i senátorka Jitka Seitlová, právní pomoc mu nabídl advokát a bývalý politik Jan Kalvoda. Zvukaře zastupuje známý advokát Jiří Novák, doplnil Hensl.

Proti zvukaři nakonec zakročili policisté, kteří jej donutili skladbu vypnout a odvedli ho na policejní služebnu. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Podle prezidia byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy. Organizátoři protestu se však obrátili na ombudsmanku Annu Šabatovou, aby to prověřila. "Domníváme se, že zásah byl nepřiměřený, vykazoval známky zbytečného zastrašování a neodpovídal principům demokratického právního státu," stojí v žádosti, kterou má ČTK k dispozici.

Incident se odehrál na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu, kdy několik desítek lidí nevoli vůči prezidentovi vyjadřovali s červenými kartami nad hlavou. Hensl skladbu pouštěl z okna v prvním patře domu na náměstí. Policisté dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

Související

Prezident Miloš Zeman

Narušení Zemanova mítinku? Policie o tom předem věděla, tvrdí zvukař Hensl

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého zadržela policie kvůli narušení mítinku prezidenta Miloše Zemana, řekl dnes u soudu, že o formě protestu policisty předem informoval a byl s nimi domluvený. Věřil tedy tomu, že nedělá nic nepovoleného. Hensl strávil přes dvě hodiny na policejní služebně poté, co hlasitě přehrál skladbu Modlitba pro Martu.
Miloš Zeman, prezident České repubilky

Zvukař z akce proti Zemanovi se přestupku nedopustil

Lipník nad Bečvou - Zvukař Jaroslav Hensl (51), který během mítinku při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu 2017 pouštěl Modlitbu pro Martu, se nedopustil přestupku. Komise případ odložila.

Více souvisejících

Jaroslav Hensl (protest proti Zemanovi) Miloš Zeman olomouc prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy