Nominace soudců? Prezidentští kandidáti by se poradili

Praha - Kandidáti na prezidenta by při jmenování nových ústavních soudců jejich nominaci konzultovali s odborníky či dosavadními ústavními soudci.

Uchazeči o prezidentský post to sdělili ČTK v odpovědi na anketní otázku. Současný prezident Miloš Zeman na ni neodpověděl. Většině soudců Ústavního soudu končí desetiletý mandát až po roce 2023. Nově zvolený prezident by tak měl možnost obměny Ústavního soudu během svého pětiletého volebního období jen v případě odchodu některého soudce.

Lékař a aktivista Marek Hilšer by nominaci soudců konzultoval s odbornou veřejností, významnými osobnostmi právního světa i se zástupci Parlamentu. Slibuje, že by dbal na jejich odbornou způsobilost a morální bezúhonnost. "Můj výběr bude veden tak, aby byla zajištěna nezávislost této instituce na ostatních složkách moci," poznamenal.

Ke konzultacím s odborníky by přistoupili i bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. "Vždy bych preferoval osobnosti, které se nebojí používat zdravý rozum a jsou respektováni ve svém oboru," podotkl Hynek. Šéf strany Rozumní Petr Hannig by se o obsazení soudcovských postů radil s dosavadními ústavními soudci a ústavními experty.

Obsazení Ústavního soudu po diskuzi s odbornou komunitou by navrhoval i bývalý premiér Mirek Topolánek. Zároveň poznamenal, že "přes všechny peripetie", které Ústavnímu soudu v minulosti vyčítal, je s Ústavním soudem jako s pojistkou proti návratu totality a pro ústavnost postupů spokojen. "I poslední kroky a výroky (předsedy soudu) Pavla Rychetského mě v tom utvrzují," dodal.

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer podotkl, že prezident ke jmenování ústavního soudce potřebuje souhlas Senátu. "Z osobní zkušenosti vím, že každé úspěšné nominaci předchází konzultace se všemi zainteresovanými," dodal.

S konzultacemi počítají i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. "Vůbec si nedovedu představit, že bych takhle závažná rozhodnutí dělal sám od stolu," podotkl Drahoš. Horáček poznamenal, že pokud by se některé z míst v soudu uvolnilo, o jeho obsazení by se poradil. "Mým poradcem pro oblast práva je profesor Karel Eliáš, autor občanského zákoníku. Jistě by mě zajímal i názor profesora (Jiřího) Přibáně, senátorky Elišky Wagnerové a dalších kapacit v oboru," dodal.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr prezidentské volby 2018 Marek Hilšer Michal Horáček Petr Hannig Vratislav Kulhánek Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy