Zrušil bych kraje. Zavedli to bolševici a nefunguje to, soptí Horáček

Praha - Kandidát na prezidenta Michal Horáček prozradil, že by zrušil kraje. Dále připomněl, že je velkým zastáncem obecného referenda. Zato další uchazeč o Hrad Jiří Hynek si myslí, že v zásadních otázkách by měli rozhodovat odborníci.

"Jsem velkým zastáncem obecného referenda. Myslím si, že je to důležité, a to proto, lide nechodili jenom jednou za čtyři roky k volbám, ale svou vůli a aktivní přístup mohli projevovat pořád," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, ve kterém mu sekundoval další kandidát, Jiří Hynek. Podle Horáčka by se tím zvýšila úroveň demokracie.

"Jestli občané volí přímo prezidenta, zákonodárce, tak proč by nemohli rozhodovat také v nějakých zásadních otázkách?" ptá se Hynek, který však dodává: "O věcech, které jsou opravdu zásadní, typu vystoupení z Evropské unie, by se mělo rozhodovat speciálním referendem, na který by měl být daný speciální zákon. Zato o věcech typu zvyšování důchodů či snižování daní by měli rozhodovat odborníci."

Oba kandidáti se v debatě shodli na tom, že je potřeba, aby se na školách děti vyučovaly kritické myšlení, protože jedině tak lidé přestanou různým dezinformačním serverům věřit. Stejné názory mají i v aktivitě prezidenta ohledně návštěv jednání vlády, obou komor Parlamentu nebo komisí. Oba soupeři o Hrad by byli v této činnosti více aktivní, než byli ostatní prezidenti.

Rozdílné postoje však mají v otázce jakékoli změny ústavy. Hynek řekl, že je konzervativní člověk a že by s ústavou neexperimentoval. Zato Michal Horáček by jednu změnu uvítal, konkrétně zrušení krajů. "To je něco, co zavedli bolševici v roce 1948 nebo 1949. Vůbec to nefunguje. Primátoři a starostové po celé zemi mi říkají, jak to komplikuje jejich život," poznamenal textař a antropolog.   

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Český rozhlas referendum ústava čr prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy