Koudelka by měl říct, kdo ho požádal o podílení se na amnestii, volá Michálek

Praha - Právník a bývalý poslanec Zdeněk Koudelka není zvědavý, kdo je autorem amnestie, kterou před pěti lety vyhlásil prezident Václav Klaus, i když byl na toto téma před lety dotázán. Člen Pirátů Jakub Michálek stále nemůže uvěřit tomu, proč Koudelka neprozradí jméno toho, kdo se ho na amnestii vyptával.

Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že amnestii hodnotí jako běžný nástroj trestního práva. Uvedl, že od doby Václava Havla se používala jen zřídka a často byla vnímána jako nežádoucí. Sám Koudelka je spojován s Klausovou amnestií, která se dotkla více jak sta tisíc odsouzených a obviněných. Kontroverzní byl pak zejména její druhý článek, kvůli němuž bylo zastaveno několik dlouholetých soudních sporů. Mezi nimi je například kauza s levným bydlením H-System, jež připravila o úspory a domovy více jak tisíc lidí.

Podle právníka je zřejmé, že pokud se soudní spor vleče někdy téměř patnáct let, tak je to proto, že soud není schopen obžalovaného odsoudit. "Stejně toto stíhání skončí do ztracena a stát jen platí velké odškodné," řekl Koudelka, který sám prý není zvědavý, kdo je autorem diskutované amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus ke konci svého působení na Hradě. "Já jsem byl jen konzultován, tedy dotázán na určité věci," připomněl právník.

Svůj názor přišel do debaty sdělit i místopředseda Pirátů Jakub Michálek, jenž upozornil, že zejména zmiňovaný druhý článek amnestie byl "absolutně netransparentní". "My jsme se domáhali podle zákona o svobodném přístupu k informacím na Hradě seznamu autorů amnestie. Ačkoli jsme u soudu se svým právem uspěli, dodnes Kancelář prezidenta nedohledala v celém archivu, jak amnestie vznikla," řekl v rozhovoru člen mandátového a imunitního výboru. 

Podle Michálka by bylo standardní, kdyby se Koudelka nevyhýbal otázce, kdo ho požádal o spolupráci na přípravě amnestie. "Nevím, proč se to ještě dnes po pěti letech utajuje. Pan Koudelka by měl říct, kdo ho oslovil s žádostí o spolupráci na přípravě amnestie," trvá na svém poslanec.

Související

Více souvisejících

Jakub Michálek (Pirátská strana) Zdeněk Koudelka Václav Klaus amnestie H-System

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy