K soudu přicházejí stížnosti na prezidentské volby, aktivista zpochybňuje podpisy

Praha - K Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) přicházejí první stížnosti na prezidentské volby. Několik jich dorazilo předčasně, zřejmě je tedy čeká odmítnutí. Výsledek voleb byl ve Sbírce zákonů oficiálně vyhlášen v úterý. Sedmidenní lhůta začala plynout dnes, skončí v úterý 6. února v 16:00. NSS pak musí rozhodnout do 15 dnů.

"Volební senát NSS vedený Tomášem Langáškem se bude v následujících dnech scházet průběžně podle potřeby," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Obsah stížností NSS nezveřejňuje. Na soud se obrátil také justiční aktivista Tomáš Pecina, jenž svůj návrh na zopakování voleb zpřístupnil na blogu. Pecina poukazuje na to, že ministerstvo vnitra umožnilo registraci prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců. NSS je z voleb nevyřadil, přestože právní názor vnitra zkritizoval. Pisatelce stížnosti Terezii Holovské tehdy totiž soud nepřiznal právo zpochybnit registraci jiných kandidátů, když se zároveň nedomáhala registrace vlastní.

"Shora označený stav lze označit jako to, co se v procesním právu nazývá zmatečností, případně zmateční vadou, a je dán důvod, aby byla volba presidenta republiky opakována, s předem danými a všem známými pravidly, od fase, kde poprvé k zásahu do řádného průběhu volby došlo, tedy od registrace kandidátních listin," uvedl ve stížnosti Pecina.

Volby vyhrál Miloš Zeman, v druhém kole porazil Jiřího Drahoše. Pochybnosti o vícenásobných podpisech se týkaly Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Před pěti lety NSS dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudců nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb. Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Nejvyšší správní soud Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy