Je to prostě průšvih. nemělo se to vůbec stát, rozčiluje se Jacques. Pak se přidala dcera Kocába a Žantovský

Praha - Česká politička Kateřina Bursíková Jacques se na sociálních sítích pozastavila nad tím, jakým způsobem byl zvolen komunista Zdeněk Ondráček do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vyvolala tím poměrně zajímavou debatu.

Mnozí kritici tvrdili, že za zvolení komunisty byli zodpovědní i pravicoví politici, kteří se v hojném počtu hlasování neúčastnili. Kateřina Bursíková Jacques se proto pozastavila nad otázkou, zda by při plné účasti demokratického bloku klub ANO jednoduše navýšil kvórum, jak tvrdili někteří politici. „Nemyslím si to. Byla jsem pár roků předsedkyní poslaneckého klubu zelených a měla jsem tzv. párovaní na starost,“ připomněla své zkušenosti.

„Bylo s tím strašné práce a nervů, praxe byla letitá, já jsem do toho jen vplula. Párovalo se, když si to někdo hlídal a velmi složitě našel poslance z druhé strany a zároveň to dohodnul s předsedou jeho klubu. Pak ale byla hlasování, kde bylo párovaní “zakázané” např. Paroubkem a tam socani prostě řekli NE. A pak byl můj úkol dostat všechny poslance na hlasování. Neustále jsem sledovala program a změny v něm, telefonovala, posílala smsky a přemlouvala svoje lidi, aby nikam nejezdili, aby vstali z postele atp..“ popisuje, jak to ve Sněmovně při hlasování chodí.

Poukazuje na to, že byla úspěšná až do volby prezidenta. „Nepřišla poslankyně Zubová a začal tak rozvrat našeho klubu, byl zvolen Klaus a dal to znáte... tolik par postřehů z praxe. Co tím říkám? Že takové množství absentujících demokratických poslanců je prostě průšvih a i když třeba Miroslav Kalousek nebo Ivan Bartoš argumentují tím, že ANO mělo armádu dalších lidi, které by nasadilo na zvednutí kvóra, je to jen hypotéza. někteří lidé z ANO přece i veřejně řekli, že se zvolením Ondráčka mají problém a nehlasovali by pro něj. A především, ta symbolika je otřesná. Prostě to se nemělo stát,“ dodala poltiička.

Do diskuze se zapojila například zpěvačka, scenáristka a dcera Michaela Kocába Natálie Kocábová. „já jsem úplnej trouba, nedošlo mi, že se poslanci musí přemlouvat k hlasování... Já měla za to, že je to jejich práce. To nemyslím ironicky, prostě mě to překvapilo. Ale o těch mechanismech vím kulový...“ podotkla.

Své si řekl i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Nezlobte se, ale tohle je úplně špatně. Nabízíte vysvětlení, že "Ondráček byl do funkce zvolen díky 20 hlasům chybějících poslanců stran ČSSD, TOP 09, Pirátů a ODS (zapomněla jste na Starosty a KDU)". Nebyl. Byl zvolen do funkce díky hlasům poslanců KSČM, SPD a ANO (možná i pár ČSSD). Dohromady mají 115 hlasů. Tím neříkám, že ti, co mohli, neměli přijít, alespoň by přinutili ANO se ještě víc odkopat. Ale výsledek změnit nemohli,“ oponoval Žantovský.

Připomněl, že Ondráček získal mezi prvním a druhým kolem hlasování dalších 5 hlasů. „Od koho asi? Mohl jich získat klidně deset, nebo dvacet. Ale pět stačilo! Cožpak to není zřejmé? Určitě je v našem táboře dost důvodů ke zpytování svědomí, ale tenhle to zrovna není. Točím se na tom, protože mě štve pomyšlení, že Ondráček se právě chechtá. A Babiš s Okamurou a Filipem taky. Jen ať se demokraté vzájemně znechucují,“ dodal.

Kvůli Ondráčkově zvolení vyšli do ulic tisíce Čechů a komunista následně sám z funkce odstoupil. „Nakonec je zajímavé, že tohle zbabrané hlasování vyhnalo lidi do ulic (podle mě už bylo v minulosti více stejně pádných důvodů, ale to je teď jedno) a dochází k určité katarzi, která když bude dotažena (rezignace jednoho Ondráčka poměry v zemi nemění), může být vlastně začátkem nějakého ozdravného procesu. Navíc komunisté definitivně odhodili svoji "vlídnou" tvář, kterou si porevolučně pěstují a ukázali, co jsou zač v plné nahotě. To, co dnes z úst Ondráčka a předtím třeba od Filipa zaznělo je tak odporné, že to mnohé překvapilo. Mě ne, ale jsem za tu komoušskou otevřenost vděčná. Lidé to potřebují zažít, aby se lekli…“ dodala Jacques na Facebooku.

Související

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad

Demonstranti nesměli k Hradu, zastal se jich až Ústavní soud. Spor připomíná absurdní drama

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat uzavírkou Hradčanského náměstí v Praze, kde se v březnu 2016 mělo konat shromáždění u příležitosti návštěvy čínského prezidenta. Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti čtyř lidí, kteří se chtěli protestu zúčastnit, ale na náměstí se vůbec nedostali. Ústavní soudci řešili jen dosavadní procesní postup správních soudů. Zatím tedy nehodnotili, zda bylo rozhodnutí o uzavírce zákonné a zda nešlo o zásah do shromažďovacího práva.

Více souvisejících

Kateřina Jacques Zdeněk Ondráček Michael Žantovský

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 45 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy