Babiš a jeho ministři mají vyučovat vlastní kurz na VŠE. Studenti i vyučující se bouří a podepisují petici

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš a jeho ministři budou přednášet na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v rámci kurzu Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců. Národohospodářská fakulta uvádí na svých stránkách, že mimosemestrální kurz odstartuje po Velikonocích. Proti tomuto kurzu se ale bouří část vyučujících i přednášejících.

Podle fakulty jde o ojedinělou příležitost pro všechny, kteří chtějí vidět do procesu tvorby hospodářské politiky v ČR v roce 2018, včetně jejího zákulisí, očima tvůrců, nejvyšších představitelů výkonné moci. „Národohospodářská fakulta VŠE vypisuje mimosemestrální kurz 5HP442 Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců, ve kterém se studenti budou moci seznámit s šéfy jednotlivých ministerstev a s jejich představami o tvorbě a realizaci hospodářské politiky v nejbližším období. Registrace začínají 23. 3. 2018. Přednášky startujeme již po Velikonocích!“ uvádí se na stránkách školy.

Jenže řadě vyučujících i studentů se představa, že budou na fakultě přenášet členové vlády, příliš nelíbí. „My, níže podepsaní, studenti, absolventi a vyučující Vysoké školy ekonomické v Praze, prostřednictvím této petice vyjadřujeme nesouhlas s tím, aby členové jednobarevné vlády v demisi, bez důvěry Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, figurovali jako jediní přednášející na předmětech, které nabízí svým studentům VŠE,“ píše se v petici, která koluje po internetu.

Zároveň ale zdůrazňují, že by měli stejný postoj i k jinému předmětu vyučovanému za stejných podmínek. Svou nelibost podporují čtyřmi hlavními argumenty. „Jestliže mají v kterémkoliv předmětu přednášet představitelé vlády sestavené jedinou politickou stranou, je namístě se domnívat, že bude během hodin prezentován pouze jeden názorový proud a že bez přítomnosti pohledu opozičních stran či nestranných odborníků může být výrazně ohrožena objektivita výuky. Jsme hluboce přesvědčeni, že VŠE, stejně tak jako jakákoliv jiná škola, by měla být nestranická a názorově neutrální,“ vysvětluje se v petici, kterou k pondělnímu poledni podepsalo 170 studentů a učitelů z VŠE.

„Pokud přednášející navíc reprezentují vládu, která přes výše uvedené skutečnosti činí nestandardní kroky vnímané velkou částí veřejnosti jako problematické, zejména ty z oblasti nedostatečně odůvodněných personálních změn, a jejíž předseda je trestně stíhán a opředen mnoha negativními kauzami, jsme toho názoru, že to výrazně snižuje kvalitu takového předmětu a podkopává dobré jméno školy,“ vysvětlují autoři petice.

Poukazují také na fakt, že tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a jako takovou je proto třeba ji považovat za dočasnou – a to programovým prohlášením i personálním složením. „Proto nás přirozeně zajímá, zda členové této vlády jsou schopni podat ve výuce dostatečně věrohodné a odborné informace,“ říkají lidé z VŠE.

Zmiňují také to, že před volbami na půdě VŠE nelze domlouvat diskuze s politiky, a to ani v případě, že je v rámci diskuze zaručena její vyváženost, tedy to, že v diskuzním panelu jsou zástupci dvou protichůdných názorů na dané téma. „Letos na podzim se konají důležité volby, považujeme proto za nepřípustné, aby jen několik měsíců před nimi VŠE poskytla významný prostor jednomu konkrétnímu politickému proudu, zatímco jiné by takovou možnost nedostaly,“ dodává se v petici.

Související

Více souvisejících

VŠE Praha Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy