ČSSD chce ve sněmovně otevřít kauzu "Vondrovy zakázky"

Praha - ČSSD bude na blížící se schůzi sněmovny požadovat detaily finanční kontroly, na jejichž základě vznikla kauza kolem současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Na páteční tiskové konferenci o tom informoval úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kromě kauzy s financováním českého předsednictví EU se sociální demokraté chtějí vrátit i ke kauze sledování politiků firmou ABL. Probrat míní také kauzy současného ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), jehož rodinné firmy podle ČSSD získávají značné množství veřejných zakázek. "Tyto kauzy jsou neomluvitelné proto, že se jedná o hospodaření vlády s veřejnými prostředky. Vláda předstupuje před občany s tím, že se musí utahovat opasky, a zároveň s tím jsme svědky takto laxního postoje premiéra k vznikajícím kauzám," doplnil Sobotku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

O vyvolání hlasování o nedůvěře vládě však opoziční sociální demokraté zatím neuvažují. "Je to až krajní nástroj, který má opozice k dispozici. My hodláme nejprve vyčerpat varianty, které máme k dispozici, to znamená zařazení bodů na pořad schůze a posouzení kontrolním výborem sněmovny," dodal Sobotka.

"Navíc tato vláda je natolik zatížena skandály, že skutečně nelze na každou kauzu reagovat hlasováním o nedůvěře, protože to bychom o nedůvěře hlasovali každý týden," uvedl Sobotka.

Zaorálek také obvinil premiéra Petra Nečase (ODS) z nečinnosti. "V kauze pana Vondry zaujal velmi podobný postoj jako v kauze bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila. Nejprve se za pana Drobila celou vahou své osobnosti postavil, aby následně zjistil, že tento postoj prostě není schopen hájit," řekl Zaorálek.

"Vondra byl klíčovou postavou předsednictví, která byla za vše zodpovědná. Říci, že to není jeho odpovědnost, je trapné. Takto se nelze zbavovat odpovědnosti," dodal Zaorálek.

Související

Více souvisejících

Alexandr Vondra ČSSD

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy