Nečas: Garance, které lékaři chtějí, dát nemůžeme

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) v pátek řekl, že stojí za návrhy, které předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představitelům lékařských organizací. Nečas uvítal, že se peníze na platy lékařů najdou uvnitř systému zdravotnictví.

"Mohu konstatovat, že stojím za návrhy, které předložil pan ministr Heger. Má mou plnou podporu," řekl předseda vlády.Nespokojeným lékařům Heger v pátek slíbil, že našel dvě miliardy korun na zvýšení jejich platů. Premiér prohlásil, že má v celé věci Heger jeho naprostou důvěru. "Je to návrh, který byl koordinován na širší bázi než jen ve vedení ministerstva zdravotnictví," sdělil Nečas.Zdůraznil, že pro vládu je vyloučeno, aby do zdravotnictví proudily další peníze ze státního rozpočtu. "To je věc, které je pro vládu nepřekročitelná," konstatoval s tím, že se finance na zdravotnictví musí hledat jen uvnitř systému. "Zdroje se musí hledat v rezortu," uvedl Nečas.Jednání podle Nečase budou pokračovat také příští týden. "Musím říci, že na některé požadavky je těžké přistoupit," uvedl. Narážel na požadavek odborů, aby vláda dala záruku, že všichni doktoři, kteří podali výpověď, budou moci nastoupit zpět.Prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že dvě miliardy korun na platy sice nesplňují podmínky lékařů, ale je to první krok. "Teď bychom měli jednat o to, kolik se přidá jednotlivým skupinám lékařů," řekl Kubek. Nabídka je podle něj férová. "Požádali jsme pana premiéra, aby nám pomohl k tomu, aby byla nabídka realizovaná," doplnil.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas lékaři

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy